Programul Guvernamental “Prima Masina” a demarat in primavara, dar cu el nu s-a facut deloc “primavara” pentru importatorii de masini si mai ales pentru bancheri. In cinci luni si jumatate de la demararea programului, doar trei banci au acordat garantii pentru 150 de masini. In 6 aprilie, Alpha Bank era prima banca ce acorda un astfel de imprumut. Astazi, doar doua banci au completat lista finantatorilor: CEC Bank si BRD. Lor li s-a alaturat RCI Leasing, potrivit CreditConsilier.ro

Valoarea medie a creditelor acordate de banci pana in prezent se ridica la 33.692 de lei, respectiv 7.600 de euro

Programul guvernamental Prima Masina, ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona un autovehicul nou, in valoare de maximum 62.000 lei – cu TVA (50.000 fara TVA). Creditul este disponibil in lei si se acorda pe o perioada de maxim 5 ani (60 luni), iar avansul solicitat este de minim 5% din valoarea autovehiculului. Finantarea garantata va fi de maxim 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma.

Prima Masina – un esec

Dealerii auto se plang de birocratia excesiva. Ei reclama faptul ca, in cadrul programului, clientul este constrans sa aleagă un asigurator din cei agreati de banca pentru a-si face o polita Casco fara franşiza. La produsul similar oferit de banca, clientului i se permite sa aleaga orice asigurator din  piata, iar incheierea unui Casco nu este obligatorie, ci este doar recomandata. Cel mai mare dezavantaj al programului Prima Masina ramane perioada lunga de aprobare a garantiei. Sunt banci care detin un astfel de produs iar clientii pot avea masina in 3-5 zile, cu rate similare ca cele practicate in programul guvernamental.

Exemple calcul – suma maxima 50.000 lei si o perioada maxima de 60 de luni

Daca alegem creditul oferit de CEC Bank, rata lunara va fi de 931 lei. La acest tip de credit vei avea o dobanda de 4, 46% si comisioane zero (de analiza dosar, de administrare credit, de rambursare anticipata).

La Banca Transilvania, creditul are o dobanda de 4,57%, DAE – 5,68%, iar rata lunara va fi de 933 lei.

La BRD, pentru acelasi calcul, am obtinut o rata lunara de 1000 de lei. Dobanda este de 4, 58%, DAE – 6,76%.

Daca vrei sa accesezi un astfel de imprumut trebuie sa stii ca bancile si institutiile financiare nebancare acceptate in Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi sunt BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, RCI Leasing Romania IFN, Porsche Bank Romania, CREDITCOOP, IFN Comsig Leasing S.A., Mercedes-Benz Leasing IFN S.A., Banca Romaneasca, Banca Transilvania si Intesa SanPaolo Bank.

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)