De la 1 noiembrie, romanii ar putea sa-si cumpere masini cu credite garantate de stat, prin programul Prima Masina Noua. Pot accesa un credit garantat de stat cei care n-au avut niciodata un autoturism nou. Dosarele vor fi insa aprobate cu prioritate, pentru tinerii intre 18 si 35 de ani, potrivit Ministrului Economiei, Constantin Nita.

Prin programul Prima Masina Noua vor putea fi cumparate masini noi, nu second hand, cu preturi de pana la 12.400 de euro. 

Citeste si: Bancile vor intra intr-un nou Program garantat de stat: Prima Masina. Iata cum arata conditiile de creditare

“In primul rand dorim sa sprijinim achizitia de masini noi de catre tineri prin credite bancare garantate de stat, in al doilea rand sa stimulam achizitia de autoturisme noi mai sigure si mai putin poluante si, in al treilea rand, sa incercam sa dezvoltam cat mai mult productia locala de autoturisme cu multiple efecte pe industria orizontala”, a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, la prezentarea oficiala a programului.

De ce sprijina Guvernul acest Program?

Guvernul urmareste ca, prin acest program, tinerii sa aiba acces mai usor la credite, pentru ca piata bancara a devenit in ultimii ani mult mai greu de accesat “in mod traditional”, sa incurajeze achizitia de masini noi, mai putin poluante, si stimularea productiei locale de autoturisme.

Premierul a explicat faptul ca programul este gandit pentru cei cu venituri reduse, nu pentru cei care isi permit masini de 40-50.000 euro. “Dorim sa incurajam achizitia de masini noi, nepoluante, masini cu o valoare medie, spre scazuta. S-a pus problema daca sa se achizitioneze masini mai scumpe, dar opinia noastra a fost ca prin acest procedeu special finantam totusi achizitia unei masini de valoare medie, nu masini din gama de lux pe care cei care si le doresc au si posibilitatea sa si le cumpere. Ne adresam unui segment cu venituri mai reduse, oameni care nu vor sa-si ia masini de 200.000 – 300.000 de lei”, explica premierul.

 

Cum arata PROGRAMUL PRIMA MASINA NOUA

Garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta de colateral fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat. Valoarea creditului va fi de maximum 50.000 de lei plus TVA, la care se adauga costul politei CASCO pentru primul an.
Avansul minim solicitat de bancile interesate de Program va fi de 5% din valoarea creditului, iar costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3%. Mai precis Dobanda Anula se va situa undeva la 7%, iar perioada de creditare se majoreaza la 7 ani.

Ministrul Economiei a specificat ca pana in prezent patru banci si-au anuntat intentia de participare in cadrul proiectului. El a aratat ca rata lunara pentru o masina de 13.000 de euro achizitionata prin acest program s-ar plasa la 150 de euro.
Prim-ministrul a mai afirmat ca actul normativ va fi aprobat in sedinta Guvernului de saptamana viitoare si programul va deveni operational la 1 noiembrie.

Autoritatile estimeaza ca prin acest program vor fi vandute 2.500-3.000 de masini pana la finele acestui an, respectiv 20.000 de unitati noi anual.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)