Cele mai mari zece banci locale dupa nivelul activelor au inchis pe parcursul anului trecut 208 unitati bancare, principalul obiectiv al acestor redimensionari ale retelelor teritoriale fiind excluderea agentiilor neperformante.

Un alt aspect urmarit de bancheri a fost reducerea cheltuielilor prin comasarea activitatii unor unitati. Dupa cum se poate observa din tabelul de mai jos, redimensionarea retelelor teritoriale pare sa fi fost elementul cheie din politica acestor institutii de credit.

Cea mai agresiva banca din punctul de vedere al diminuarii numarului de agentii a fost in 2012 BCR, care a renuntat la 47 de unitati. Campania celei mai mari banci romanesti a continuat si in primele luni din acest an, cand BCR si-a redus consoderabil prezenta in teritoriu. “Nu este vorba ca asa vreau eu sau altcineva. Este vorba despre o realitate pe care trebuie s-o acceptam: nu mai putem sustine actuala baza de costuri. Suntem intr-o cursa pentru a acomoda si managementul riscului, si nevoile de capital, si neperformantele. Asta e situatia”, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Tomas Spurny, presedintele executiv al BCR.

Tot 47 de unitati a inchis si CEC Bank, insa in cazul celei mai vechi institutii de credit autohtone este vorba despre proiectul de rebranding initiat in urma cu cativa ani, care presupune pe langa adoptarea unei noi imagini pentru sucursale si inchiderea acelor agentii fara activitate.

BRD a renuntat in 2012 la 37 de unitati. Cele 900 de unitati bancare nu reprezinta, in opinia lui Philippe Lhotte, presedintele – director general al BRD, o ”povara” pentru institutia de credit franceza. ”Nu trebuie sa distrugem aceasta retea teritoriala, impinsi de dorinta de a reduce cheltuielile, pentru ca numarul mare de sucursale reprezinta de fapt un avantaj competitional”, apreciza seful BRD. Procesul de regandire si redimensionare a retelei teritoriale va continua, urmarind insa cu precadere renuntarea numai la acele unitati bancare care nu sunt sustenabile in primul rand din punctul de vedere al activitatii. ”Vom apela la o ajustare pragmatica a numarului de sucursale in functie de conditiile economice, mentinand insa o retea puternica”, a spus Philippe Lhotte.

Chiar daca si reteaua teritoriala a UniCredit Tiriac Bank s-a diminuat cu 37 de agentii, oficialii bancii evidentiaza faptul ca nu este vorba despre un program special de restructurare. „Numarul de unitati a scazut, insa nu au fost masuri speciale de restructurare, ci modificari normale intr-o banca. Unele sucursale au fost relocate, altele au fost consolidate. De asemenea, am inchis unitatile din magazinele Metro pentru ca nu performau corespunzator”, a precizat Rasvan Radu, director executiv al UniCredit Tiriac Bank.

Alte reduceri semnificative au fost operate de Bancpost (22 de unitati), Raiffeisen Bank (17 unitati), Alpha Bank (15 unitati) si ING Bank (11 unitati).

Top banci dupa numarul de agentii la 31 decembrie 2012

Loc Banca

Numar agentii 2011

Numar agentii 2012

1 CEC Bank

1176

1129

2 BRD

937

930*

3 BCR

667

620**

4 Banca Transilvania

553

550

5 Raiffeisen Bank

542

525

6 Bancpost

270

248

7 UniCredit Tiriac Bank

245

208

8 ING Bank

205

194

9 Alpha Bank

165

151

10 Volksbank

135

132

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)