Curtea de Apel Cluj a confirmat in mod irevocabil primul faliment al unei persoane fizice din Romania, respectiv un dezvoltator imobiliar care a incasat bani, sub forma de avans, de la peste o suta de familii, pentru locuinte pe care nu le-a mai construit, potrivit Mediafax.

“Respingerea recursului inaintat de Daniel-Ionel Micle impotriva hotararii Tribunalului Specializat Cluj prin care s-a deschis procedura de faliment impotriva sa inseamna pentru persoanele pagubite o sansa reala de a-si recupera banii. Este vorba despre o persoana care, desi nu era inscrisa in Registrul Comertului, avea totusi calitatea de comerciant, deoarece desfasura in mod constant activitati comerciale”, a spus avocatul Roxana Iuliana Cleja, citata de Mediafax.

Ce ar insemna acest precedet creat? O baza de lupta a clientilor cu bancile.

In 2007, Daniel-Ionel Micle, impreuna cu asociatul sau, Muresan Sergiu-Romeo, au inceput un proiect imobiliar in comuna Baciu, judetul Cluj, promitand ca vor construi un minicartier imobiliar cu 14 blocuri. Din cele 14 blocuri, el a finalizat doar patru, iar al cincilea bloc a fost inceput, insa lucrarile au fost stopate, din cauza crizei economice din 2008-2009.

“De la data pronuntarii sentintei de deschidere a falimentului de catre Tribunalul Specializat Cluj, lui Micle Daniel-Ionel i-a fost ridicat dreptul de administrare a averii sale personale, administrare ce a fost preluata de Cristina-Maria Terpe, lichidatorul judiciar numit de instanta.

[quote_left]NOU: ”Top banci dupa credite si depozite” – o analiza care arata cum isi impart bancile piata creditarii si economisirii. Pentru detalii CLICK AICI[/quote_left]In perioada urmatoare se preconizeaza exercitarea de catre lichidator a unor actiuni de anulare a unor contracte prin care se crede ca Micle Danile Ionel si-ar fi micsorat fraudulos patrimoniul pentru a face imposibila recuperarea de catre clientii pagubiti a daunelor produse. In procedura falimentului, astfel de actiuni se exercita fara sa se plateasca exorbitantele taxe de timbru. Prin aceasta, s-a creat o noua sansa de recuperare de catre pagubiti a sumelor achitate ca avansuri la apartamentele ce nu au mai fost niciodata construite”, a mai spus Cleja.

FMI nu vrea legea falimentului personal in Romania

In Romania nu exista o lege a falimentului personal, acesta fiind primul asemenea caz de la noi din tara. Potrivit avocatei Dana Revnic, care i-a reprezentat in instanta pe o parte din pagubiti decizia falimentului a putut fi luata in baza legii insolventei (85/2006), specifica persoanelor juridice, care vorbeste si despre cazul comerciantilor persoane fizice.

Roxana Iuliana Cleja a afirmat ca falimentul persoanei fizice Daniel-Ionel Micle este primul caz de acest fel din Romania.

Conform lui Cleja, in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj, argumentele lui Micle au fost de natura emotionala. Acesta a spus ca nu isi mai poate administra averea, se simte “ca un minor” si a sustinut ca el nu este comerciant, deoarece nu este inscris in Registrul Comertului.

O legea a falimentului personal ar permite debitorilor persoane fizice sa isi declare insolventa in cazul in care au ajuns intr-o situatie de supraindatorare si nu mai pot face fata datoriilor.

Fondul Monetar International (FMI) sustine introducerea legii falimentului personal in tarile UE, mai putin in Romania.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)