Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor comunica, in premiera, numarul de procese pe care le poarta sau le-a purtat in instanta cu bancile pentru clauze abuzive: peste 600. ANPC a inregistrat din 2010 si pana acum 664 de procese cu bancile avand ca suport legea 193/2000, potrivit informatiilor furnizate ECONOMICA.NET de catre Autoritate. Intr-un proces pot fi inregistrati mai multi consumatori – chiar cateva zeci – astfel ca numarul clientilor implicati este mai mare. Din cele 664 de dosare inregistrate, au fost finalizate 350: ANPC, alaturi de consumatori, a castigat 280 de procese, in timp ce 70 de procese au fost pierdute. Alte 314 dosare se afla inca pe rolul instantelor. Reprezentantii ANPC nu au specificat care sunt bancile impotriva carora s-au depus plangerile.

Legea 193/2000 a fost modificata la inceputul lunii august. Noile prevederi adaugate legii permit ANPC sau unei Asociatii pentru protectia consumatorilor sa conteste in instanta legalitatea unor clauze din contractele cu profesionistii, iar daca acestea se dovedesc a fi abuive, atunci instanta va obliga la eliminarea lor din toate contractele de credit, dat fiind caracterul preformulat al acestor contracte.

Reprezentantii ANPC nu au specificat care sunt bancile impotriva carora s-au depus plangerile.

 

Citeste integral aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)