ProCredit Holding a incheiat cu succes preluarea actiunilor ProCredit Bank Romania, din actionariat iesind Commerzbank, International Finance Corporation (IFC) – parte a Grupului Banca Mondiala, BERD si KfW. In urma acestui proces, ProCredit Holding a devenit actionarul majoritar al bancii, in timp ce International Projekt Consult GmbH (IPC) a ramas actionar minoritar al bancii.

Aceasta preluare de actiuni face parte dintr-o strategie de consolidare globala prin care ProCredit Holding, compania-mama germana a grupului ProCredit, a preluat pachetele minoritare de actiuni in toate bancile ProCredit, consolidand astfel baza de capital a grupului si optimizandu-i fluxurile operationale. incepand cu anul 2012, grupul ProCredit este supravegheat la nivel consolidat de catre Autoritatea Federala de Supraveghere Financiara din Germania (BaFin).

Grupul ProCredit este compus din 22 de institutii financiare – o banca in Germania, 11 institutii in Europa de Est, 7 in America Latina si 3 in Africa. Printre actionarii ProCredit Holding se numara compania de consultanta IPC, Fundatia DOEN, IFC, KfW si FMO. Acesti actionari vor continua sa se implice indeaproape in activitatea ProCredit Bank Romania prin intermediul holding-ului.

“Scopul acestei actiuni este acela de a consolida grupul de banci ProCredit din intreaga lume  avand un management solid si determinat si baza stabila de capital a ProCredit Holding,” a declarat Helen Alexander, membru in consiliul de administratie al ProCredit Holding. “Aceasta consolidare globala a inceput acum mai bine de cinci ani, iar rezultatele noastre financiare foarte bune ne arata reusita acestui demers.”

La jumatatea anului 2013, grupul bancar ProCredit avea un portofoliu de credite in derulare de 4,3 miliarde de euro compus din aproximativ 514.000 credite; dintre acestea, 92% sunt mai mici de 30.000 euro si au fost acordate intreprinderilor mici. Totodata, grupul are un portofoliu de depozite de peste 3,7 miliarde euro in aproximativ 3,2 milioane de conturi.
Rezultatele financiare consolidate ale grupului ProCredit la mijlocul anului 2013 arata un nivel al capitalului  propriu de 513 milioane euro, cu un randament de 8,7%.

ProCredit Bank Romania a fost infiintata in 2002 si ramane in continuare un partener responsabil si de incredere pentru clientii sai. Finalizand anul 2012 cu rezultate financiare bune, la mijlocul lui 2013 banca si-a consolidat un portofoliu stabil de credite active de 240 milioane euro si un portofoliu de depozite atrase de la clienti de 192 milioane euro. Astfel, ProCredit Bank Romania si-a mentinut un nivel confortabil al lichiditatii, in ciuda conditiilor macroeconomice dificile.

Banca intentioneaza sa isi consolideze si pe mai departe portofoliul de clienti, in special pe segmentul afacerilor foarte mici si mici, si, in acelasi timp, isi propune sa aiba o crestere constanta si in anii urmatori, mentinandu-si abordarea orientata spre dezvoltare si spre o creditare responsabila din punct de vedere social si de mediu. Totodata, institutia va continua sa se concentreze pe promovarea unei culturi a economisirii in randul clientilor sai, aducand astfel siguranta si stabilitate familiilor obisnuite.

“Prin aceasta achizitie de actiuni ProCredit Holding a confirmat increderea in stabilitatea bancii si si-a reafirmat angajamentul pe termen lung pe care si l-a asumat fata de intreprinzatorii locali, respectiv acela de a le sustine dezvoltarea si de a avea o contributie semnificativa la cresterea economiei romanesti.” a declarat Ilinca Rosetti, Director General al ProCredit Bank Romania. “Ne propunem sa continuam in aceasta directie de dezvoltare a institutiei din Romania, pentru a deservi profesionist toate categoriile noastre de clienti – intreprinderi foarte mici, mici si mijlocii, companii cu activitate in agricultura si persoane fizice. Aceasta abordare este sustinuta la nivelul intregului grup international care are sediul in Germania, prin actionarul nostru, de acum majoritar, ProCredit Holding.”

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)