Daca analizam sistemul bancar cu pixul si datele in fata, constatam ca expatii nu au facut o treaba prea buna in criza. In ajutor ne vin si rezultatele financiare ale anului trecut, descrise ca fiind “dezastruoase” de multi bancheri si analisti: pierderi de 2,1 miliarde de lei. Mai mult, nici actionarii straini nu au fost multumiti de managementul putin profitabil si i-au inlocuit pe expatii care le-au condus afacerile in Romania. Income Magazine analizeaza si va aduce in atentie trei exemple.

DOMINIC BRUYNSEELS: BCR intra pe pierdere
Presedinte executiv al BCR in perioada iulie 2008-aprilie 2012, Dominic Bruynseels declara, la venirea sa in Bucuresti, ca „este un bun moment sa fii bancher in Romania”. Dar instalarea crizei, recesiunea, scaderea veniturilor, OUG 50 sau lipsa proiectelor majore de investitii publice au erodat puternic rezultatele bancii, dovedind in cele din urma nevoia de schimbare a modelului de afaceri implementat de bancherul englez. La finalul trimestrului III 2012, banca raporta pierderi de aproximativ 175 milioane de euro. Cu cateva luni inainte de expirarea mandatului de patru ani, actionarul austriac a decis inlocuirea sa

GUY POUPET: Profitul BRD, tot la vale
Guy Poupet primeste un mandat de doi ani la conducerea BRD. Coincidenta sau nu, pe fondul aceleiasi crize generalizate, banca a raportat profituri nete in scadere continua: 2009 – 779 milioane lei, 2010 – 501 milioane lei, 2011 – 465 milioane lei.
GERALD SCHREINER: Extazul de la Volksbank,
Gerald Schreiner, austriacul in varsta de 46 ani, a condus Volksbank Romania in calitate de CEO timp de aproape patru ani, incepand de la jumatatea anului 2006. Numele sau este legat de perioada de crestere agresiva a activelor bancii, cand institutia de credit nu numai ca a intrat in Top 10, dar a si urcat pana pe locul 3. Probabil ca modelul sau de afaceri bazat pe creditarea ipotecara in franci elvetieni si pe o extindere in sistem de francize a fost profitabil in perioada anterioara crizei, dar s-a dovedit nesustenabil dupa octombrie 2008. Oricum, Gerald Schreiner a riscat enorm in lupta pentru cota de piata, a pierdut si, in cele din urma, a platit.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)