La finalul lunii septembrie 2021, portofoliul de credite al Alpha Bank în România s-a situat la 2,7 miliarde euro

După primele nouă luni, profitul Alpha Bank înainte de impozitare s-a situat la 20,1 milioane euro, înregistrând o evoluție superioară celei anticipate pentru această perioadă. La nivel operațional, creșterea solidă a veniturilor din comisioane (peste 22% față de aceeași perioadă a anului anterior) a atenuat impactul negativ al ratelor de dobândă scăzute, venitul net bancar rămânând la un nivel similar celui înregistrat în perioada ianuarie – septembrie 2020, potrivit băncii.

Rezultatele financiare ale primelor nouă luni ale anului:

La finalul lunii septembrie 2021, portofoliul de credite al Alpha Bank în România s-a situat la 2,7 miliarde euro, înregistrând o creștere de 1,5% față de aceeași perioadă a anului anterior. Activitatea comercială robustă pe segmentul persoanelor fizice concretizată într-o rată de creștere anuală a vânzărilor noi de credite ipotecare de 41% a constituit principalul motor de creștere a portofoliului, acesta din urmă depășind la finalul lunii septembrie 2021, pragul de 1,3 miliarde euro.

În ceea ce privește finanțarea persoanelor juridice, dinamica pozitivă a pieței, precum și implicarea noastră activă în cele mai importante programe de sprijin guvernamental, au dus la o creștere robustă pe segmentul IMM-urilor (+22% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior).

Depozitele Alpha Bank atrase de la clienți s-au situat la 2,6 miliarde euro.

Economia României a înregistrat o revenire dinamică în primele trei trimestre din 2021, confirmând anticipațiile de redresare și punând bazele unei performanțe solide de creștere economică în 2021. La nivelul sistemului bancar, cererea de creditare a crescut susținut, marcând cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent. Dinamici pozitive solide au fost înregistrate atât pe segmentul persoanelor fizice, cât și pe segmentul finanțării companiilor. Astfel, într-un context macroeconomic și bancar favorabil, activitatea comercială a Alpha Bank a fost una robustă.

Producția de credite noi ipotecare a înregistrat un avans anual de 41%, portofoliul de credite ipotecare depășind astfel pragul de 1,3 miliarde euro. O performanță similară a fost obținută și pe segmentul creditelor de consum, vânzările noi dublându-se în primele nouă luni față de aceeași perioadă a anului 2020. Mai mult, banca a continuat să susțină mediul de business prin finanțările acordate atât clienților mari, cât și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Astfel, producția de credite destinate IMM-urilor a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, reafirmându-și poziția de finanțator al economiei și, totodată, de susținător al revenirii economice.

Astfel, participarea activă în cadrul programelor derulate de către Guvernul României pentru susținerea mediului de afaceri a contribuit pozitiv la această performanță. Având în vedere planurile de dezvoltare națională și resursele pe care România intenționează să le atragă în anii următori în vederea implementării de reforme și investiții, Alpha Bank Romania a semnat în luna august 2021, o convenție cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru accelerarea absorbției Fondurilor Europene alocate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2021 – 2022.

În trimestrul al treilea banca a continuat să diversifice canalele de acces ale clienților la servicii. Astfel, s-a extins infrastructura de self-service prin mărirea rețelei de echipamente multifuncționale (ATM 24/7 Banking), punând această tehnologie la dispoziția clienților în peste 65% din unitățile teritoriale, extinzând totodată aria operațiunilor care pot fi efectuate prin intermediul acestor echipamente.

Alpha Bank Romania a contribuit și la creșterea complementarității dintre piața de capital și cea bancară, participând ca manager la emisiunea de obligațiuni în valoarea de 40 de milioane de Euro a Libra Internet Bank.

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)