[dropcap]S[/dropcap]istemul bancar a inregistrat in primul trimestru un profit cumulat de aproape 520 milioane de lei (130 milioane euro), de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, potrivit datelor centralizate de BNR. Sistemul bancar inchisese anul trecut cu o pierdere record de peste 2 miliarde de lei.

Provizioanele constituite de banci pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au cumulat in primele trei luni 1,76 miliarde de lei, iar soldul a urcat la 31,6 miliarde de lei. Cifrele sunt raportate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

Totodata, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS (standardele romanesti de contabilitate) si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde de lei, la aproape 41 miliarde de lei. In primul trimestru de anul trecut, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)