Statisticile Băncii Naționale indică creșterea activelor totale din sectorul bancar cu 1.3% trimestru/trimestru și cu 5.5% an/an la 451.1 miliarde lei în T4 2018, un nivel record. Anul trecut acest indicator a înregistrat un nivel mediu de 440.7 miliarde lei, în urcare cu 8.4% față de 2017, evoluție susținută de accelerarea creditării.

Profitul net agregat al băncilor a crescut cu 32.5% an/an și a ajuns la 7 miliarde lei – maxim istoric- în 2018. Această dinamică a fost influențată și de scăderea ratei creditelor neperformante – la 4.95%, minimul din 2009.

Câștigul cumulat al băncilor în anul 2017 a fost de 5,6 miliarde de lei.

Rata creditelor neperformante pentru sectorul bancar românesc era de 4,95%, la finele anului trecut, cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, potrivit datelor afişate de BNR.

La finele anului anterior, această rată, care este cea folosită conform definiţiei Autorităţii Bancare Europene (ABE), era de 6,41%, astfel că în cursul anului trecut aceasta a scăzut cu 1,46 puncte procentuale.

Suprataxarea băncilor va “mușca” din profitul acestui an

Potrivit unei analiza macroeconomice a Băncii Transilvania, în 2019 se așteptă “deteriorarea performanței financiare a sectorului bancar în trimestrele următoare, pe fondul finalului de ciclu economic postcriză și măsurilor fiscal-bugetare anunțate la final de 2018 (suprataxarea băncilor), cu impact nefavorabil pentru creditare și pentru climatul investițional din economia reală.”

Soldul creditului neguvernamental, în creștere

Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 7,9% anul trecut, comparativ cu finele anului anterior, până la 251 de miliarde de lei.

Creanţele depreciate raportate la totalul portofoliului de credite reprezentau 2%, în scădere de la 3,02% la finele anului anterior şi de la 2,3% la finele trimestrului anterior, precum şi de la 2,42% la mijlocul anului trecut.

Creanţele depreciate raportate la total active erau de 1,1%, în scădere de la 1,64% la finele anului anterior, 1,28% la sfârşitul trimestrului anterior şi 1,34% la mijlocul anului trecut. În schimb, activele celor 34 de bănci din România au crescut, în cursul anului trecut, cu 5,5%, până la 451,1 miliarde de lei.

De asemenea, creanţele depreciate raportate la total datorii au scăzut la finele anului trecut la 1,24% de la 1,83% la finele anului anterior, 1,43% la finele trimestrului anterior şi 1,49% la mijlocul anului trecut.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)