Datele publicate de Banca Națională a României indică majorarea activelor sectorului bancar intern cu 4.7% trimestru/trimestru și cu 9.8% an/an la 495.3 miliarde RON în T4, peste 103.6 miliarde de euro, un nivel record.

Potrivit analiștilor, evoluția bună fost susținută de climatul pozitiv din piața creditării, susținută de mix-ul relaxat de politici economice, și scăderea costurilor de finanțare ale statului. Câştigurile sistemului bancar sunt corelate și cu ascensiunea creditării cu un ritm mediu anual de 7,6%.

Decapitalizarea sistemului bancar printr-o taxă pe active, confirmată de cifre

Pe de altă parte, anul trecut rezultatele financiare nete ale sectorului bancar s-au redus cu 7.1% an/an la 6.3 miliarde lei (aproximativ 1.3 miliarde euro) , evoluție influențată și de aplicarea taxei speciale pe active, potrivit economiștilor.

Sectorul bancar la 9 luni

Profitul net agregat al sectorului bancar s-a diminuat cu 13.2% an/an la 5 miliarde RON (1.1 miliarde EUR) la nouă luni din 2019, evoluție influențată și de introducerea taxei pe activele bancare.

În perioada ianuarie-septembrie 2019, indicatorii ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) și ROA (rentabilitatea activelor) au înregistrat niveluri medii de 13.18%, respectiv 1.45%.

Indicatorul de solvabilitate a crescut de la 19.60% in T2 la 19.73% în T3, cu mult peste nivelul minim recomandat.

În 2018, profitul băncilor creștea cu 32.5% și atingea un maxim istoric de 7 miliarde lei. Această dinamică a fost pusă pe aseama scăderii ratei creditelor neperformante – la 4.95%, minimul din 2009.

În 2017, profitul sistemului bancar se situa la 5,6 miliarde de lei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)