Statisticile publicate de Banca Națională a României (BNR) confirmă consolidarea sectorului bancar intern în 2016, evoluție influențată de accelerarea economiei și de continuarea eforturilor de restructurare bilanțieră.

Cele 37 de bănci active pe piaţa românească au încheiat anul 2016 cu active nete de 393,9 miliarde lei (86,7 miliarde euro) şi profituri totale cumulate de 4,33 miliarde lei (954 milioane euro), pe fondul reducerii creditelor neperformante, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de News.ro

Profitul este al doilea cel mai mare câştig anual după izbuc­nirea crizei economice. Câştigul băncilor in anul 2015 a fost de 4,5 miliarde de lei.

Activele sectorului bancar la maxime istorice. Volumul activelor totale a crescut cu 4.4% an/an în decembrie, la 393.9 miliarde RON (maxim istoric)

În timp ce activele au urcat la maximul ulti­mului deceniu, raportul credite/depozite a co­borât la un nou minim, solvabilitatea a scăzut, iar rata creditelor neperformante a continuat să se ajusteze, reiese din statisticile provizorii ale Băncii Na­ţionale.

La 31 decembrie 2016, rata medie a creditelor neperformante la nivelul întregului sector bancar a coborât la 9,46%, de la 10% în septembrie 2016 și 13,51% în decembrie 2015,

Câştigul raportat de bănci a fost susţinut atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante.

Activele la nivelul sistemului bancar au urcat la sfârşitul lui 2016 la 393,9 mld. lei (87,5 mld. euro), în creştere cu 16,7 mld. lei faţă de 2015.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)