Băncile au obţinut în primele trei luni din acest an un profit net de circa 1,77 mld. lei. Activele au urcat la un vârf de 431,7 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării, după cum reiese din datele preliminare ale BNR, citate de ZF.ro

La sfârşitul primului trimestru din 2017 sistemul ban­car avea un profit mai mic, de aproximativ 1,24 miliarde de lei.

Rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la sfârşitul lui T1 2018 de 1,65% şi respectiv 15,45%, în creştere faţă de 2017, şi apropiate de valorile raportate pentru anul 2008 de boom economic şi explozie a creditării.

Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, reiese un profit de aproximativ 1,77 mld. lei pentru sistemul bancar în T1 2018.

 Sistemul bancar finanţează circa 90% economia românească
Profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România – BCR, Banca Transilvania şi BRD – au depăşit 1 mld. lei în T1/2018, reprezentând mai mult de jumătate din câştigul întregului sistem bancar.

Rata de solvabilitate – unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit – a ajuns în martie 2018 până la 19,84%. Nivelul este în continuare mult peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru continuarea creditării economiei.

Rata creditelor neperformante a coborât la sfârşitul primului trimestru din 2018 la 6,16%, potrivit datelor BNR, citate de ZF.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)