Conform raportului publicat la Budapesta, OTP Bank România a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 18,3 milioane lei (1,23 miliarde HUF). Nivelul profitului trimestrial este cu 19% sub rezultatul similar înregistrat în aceeaşi periodă a anului 2018 – de 22,5 milioane lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, susținut de creditele imobiliare, creditarea clienților IMM și de dinamica creditelor corporative.

Banca a înregistrat un avans al profitului operațional de 29% de la an la an în primul trimestru, ca urmare a creșterii veniturilor totale cu 29% și a cheltuielilor operaționale cu un procent de 28%.

Venitul net din dobânzi s-a apreciat cu 17% de la an la an. Creșterea a fost susținută de un volum cu 15% mai mare de la an la an al creditelor performante. Comparativ cu trimestrul anterior, acest indicator a scăzut cu 5% pe fondul unei creșteri a volumului de credite acordate cu marje mai mici, și a creșterii costurilor de finanțare de la clienti. În ceea ce privește cheltuielile operaționale, creșterea de 5% din primul trimestru este alimentată de inflația salarială (având în vedere că în primele louă luni din 2019 salariul mediu din sectorul financiar a crescut cu 11%) și de creșterea numărului angajaților (+10%) pentru consolidarea activității locale.

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 15%, susținut un avans al creditării pentru segmentul creditelor ipotecare, a IMM și corporate. În cadrul segmentului de retail, care a crescut cu 7% (de unde este luat acest procent? In fisierul excel apare 4% daca corelam cu procentul de 13% pentru Corporate), creditele imobiliare și IMM-uri au susținut cererea, iar creditarea corporate a consemnat un plus de 13% de la an la an în primul trimestru. La finalul lunii martie 2019 totalul activelor băncii a ajuns la nivelul de 11,48 miliarde lei.

Cotele depozitelor, ajustate la cursul de schimb valutar, au crescut cu 23% anual și cu 6% trimestrial. Dinamica a fost susținută de un avans considerabil, de 30%, a depozitelor persoanelor fizice.

Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au înregistrat 11,37 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 8,2 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a scăzut la 17,18%, de la 18,03%, valoare înregistrată în trimestrul anterior (datele pentru Q4 2018 sunt conform situațiilor financiare anuale neauditate).

OTP Group a înregistrat în primul trimestru al anului un profit ajustat 72,58 miliarde HUF (228,2 milioane EUR), o creștere de 12% de la an la an.

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (39,9 miliarde HUF/ 125,3 milioane EUR), DSK Bank din Bulgaria (17,3 miliarde HUF/ 54,5 milioane EUR), Croația (8,2 miliarde HUF, 25,9 milioane EUR), Ucraina (8,3 miliarde HUF/ 26 milioane EUR) și Rusia (6,6 miliarde HUF/ 20,9 milioane EUR).

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)