Profitul net inregistrat anul trecut de sistemul bancar a fost corectat dramatic in jos de la 498 mil. lei in varianta initiala afisata de BNR, la numai 49 mil. lei in urma demersului unor auditori de revizuire a cifrelor raportate de anumite institutii de credit, potrivit ZF.

Cu alte cuvinte, sistemul a fost din nou la un pas sa incheie anul pe pierdere, dupa rezultatul puternic negativ de 2,3 mld. lei inregistrat pe 2012.

Chiar si rezultatul initial de circa 500 mil. lei lei bazat pe raportarile preliminare ale bancilor pentru 2013 era la mai putin de jumatate fata de rezultatul de la jumatatea anului trecut, ca efect al cerintelor de provizionare determinate de presiunile exercitate de BNR pentru recunoasterea pierderilor din credite neperformante.

Cum s-a ajuns insa la o scadere de 10 ori a profitului, de la 498 mil. lei (113 mil. euro) la 49 mil. lei (11 mil. euro)?

Surse de pe piata afirma ca ajustarea drastica, de circa 100 mil. euro, provine de la doua banci mari care si-ar fi revizuit rezultatele transmise la BNR in prima faza in urma verificarii unor cifre de catre auditori.

Citeste integral aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)