Erste Group a incheiat primul trimestru din 2015 cu rezultate pozitive, reflectate in imbunatatirea profitabilitatii, respectiv in majorarea profitului net de la 103,3 milioane EUR in perioada similara din 2014 la 225,8 milioane EUR.

Activele totale au crescut la 202,6 miliarde EUR la finalul primului trimestru din 2015, comparativ cu 196,3 miliarde EUR la sfarsitul anului trecut. Evolutia bilantului reflecta majorarea portofoliului de imprumuturi cu 2,2% fata de finalul anului 2014, la 123,4 miliarde EUR, care a fost sustinuta de cresterea creditarii cu 1,6% catre persoanele fizice, cu 2,6% catre IMM-uri si cu 9,4% catre companiile mari. In plus, portofoliul de depozite s-a majorat cu 1,8%, la 124,8 miliarde EUR, ceea ce demonstreaza capacitatea solida a Erste de a atrage depozite.

Si calitatea activelor s-a imbunatatit constant, iar ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor a scazut de la 8,5% la sfarsitul anului trecut la 8,1% la 31 martie 2015.

Grupul a continuat sa isi imbunatateasca eficienta operatiunilor, inregistrand un raport cost/venit de 56,1% in primele trei luni din 2015, fata de 57,0% in perioada similara din 2014. Rezultatul se datoreaza mentinerii performantei in ceea ce priveste venitul operational, care s-a situat la 1.689,1 milioane EUR (-0,1%), precum si reducerii cheltuielilor administrative cu 1,6%, la 948,1 milioane EUR.  Profitul operational s-a situat la 741,0 milioane EUR, in crestere cu 1,9% comparativ cu 727,3 milioane EUR la finalul primului trimestru din 2014.

“In Austria, Slovacia si Republica Ceha, cresterea volumului creditarii atât pentru populatie cât si pentru companii a avut o contributie esentiala la rezultatele bune inregistrate. Subsidiara din România este din nou profitabila si vedem semne incurajatoare pe segmentul creditarii persoanelor fizice, in timp ce incheierea conversiei creditelor in valuta pe piata din Ungaria ne permite de acum incolo sa ne ocupam de cresterea businessului. Suntem increzatori ca economiile din ECE vor continua sa avanseze intr-un ritm stabil constant, sustinute tot mai mult de cererea locala, ceea ce reprezinta o veste buna pentru cresterea creditarii”, a declarat Andreas Treichl.

PERSPECTIVE
Contextul operational se anunta favorabil cresterii creditarii. Estimarile privind cresterea economica se situeaza intre 2% si 3% pentru toate pietele de baza din ECE, cu exceptia Croatiei, pe fondul majorarii cererii interne. Perspectivele de crestere economica pentru Austria se plaseaza sub 1%.

Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimata la 8-10% in 2015 (capitalul tangibil insuma la finalul anului trecut 8,4 miliarde EUR). Previziunile privind profitul operational indica reducerea cu o cifra mai mica de 5%, in contextul inregistrarii unor rezultate operationale mai reduse, dar sustenabile, in Ungaria (ca urmare a volumelor mai reduse rezultate din conversia creditelor in valuta) si in Romania (efect unwinding mai redus), precum si al contextului caracterizat de dobanzi reduse.

Estimarile indica avansul creditarii cu o cifra situata sub 5% si reducerea costurilor de risc la 1,0 – 1,2 miliarde EUR.
Taxele pe operatiunile bancare se previzioneaza ca vor insuma aproximativ 360 milioane EUR in 2015, inclusiv contributiile realizate concomitent la nivel national si european pentru fondul european de rezolutie bancara si pentru fondurile de garantare a depozitelor. Discutiile pe tema taxei bancare cu Guvernul Austriei sunt inca in desfasurare.

Riscuri privind perspectivele. Initiativele de protectie a consumatorilor, precum si la riscurile geopolitice, ar putea avea un impact economic negativ.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)