Guvernul a decis ca programul “Prima casa” sa continue si anul viitor, dar cu garantii emise in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fara vreo prevedere legata de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garantii.  Guvernul informeaza ca a adoptat, marti, o hotarare care reglementeaza un set de masuri menite sa asigure derularea programului fara sincope, creandu-se “premisele” utilizarii integrale a plafonului alocat pe anul 2012 și stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor.

“Pentru a se asigura continuarea programului in condiții optime, se propune ca in anul 2013 sa se poata emite garanții cu incadrarea in limita diferenței ramase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012”, transmite Guvernul. Nicio mentiune privind cuantumul unui eventual plafon suplimentar de garantii pentru anul viitor.
Schimarile programului

Persoanele care au achizitionat o locuinta de la un alt vanzator decat un dezvoltator imobiliar si doresc sa cumpere o alta casa vor avea posibilitatea sa apeleze pentru a doua oara la programul “Prima Casa”, in baza unei ordonante de urgenta adoptata, marti, de Guvern. Guvernul argumenteaza decizia prin faptul ca actul normativ urmareste asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achizitionat o locuinta de la un dezvoltator imobiliar ce poate oferi la schimb o alta locuinta corespunzatoare calitativ, in raport cu cei care au achizitionat locuinta de la o persoana fizica, care nu are aceasta posibilitate.

“Intrucat persoanele fizice, care au achizitionat locuinte de la un alt vanzator decat un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de inlocuirea locuintei, se reglementeaza posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oara, achizitionand o alta locuinta, urmand ca aspectele tehnice sa fie detaliate la nivelul normelor de implementare”, arata Executivul.

Potrivit Guvernului, intrucat Codul civil reglementeaza in mod expres garantia vanzatorului pentru viciile bunului vandut, garantie care se aplica si in cazul locuintelor, este necesara modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a permite novarea obiectului contractului de garantare, cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar in urma novatiei sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)