Dupa ce statul va impune ca garantiile pentru “Prima Casa” sa se acorde si sa se plateasca in moneda nationala, oamenii vor fi nevoiti sa acceseze numai credite in lei. In prezent, rata unui credit “Prima Casa” in lei este cu 30% mai mare fata de rata la un credit in euro, potrivit analizelor din piata bancara. La aceasta rata vom adauga inca o crestere de 8%. De ce? Pentru ca bancile, in noua forma a legii, vor putea sa incaseze si comisioane de analiza sau administrare peste marja de dobanda de 2,5%.

Creditele ipotecare Prima casa, care se vor acorda doar in lei, s-ar putea scumpi in medie cu 8%, in conditiile in care noua forma a legii permite ban­cilor sa incaseze si comisioane de analiza sau administrare peste marja de dobanda de 2,5%, arata calculele efectuate de ZF. Bancherii puteau percepe si anterior comisioane de analiza sau administrare, dar costul final al creditului trebuia sa se incadreze in marja de 2,5% aplicata peste nivelul indicatorului Robor la 3 luni. Acum, pe langa dobanda nominala de 7% pe an la nivelul actual al indicatorului Robor la 3 luni, clientii ar putea fi obligati sa pla­teasca si comisioane echivalente cu un punct procentual de dobanda.

 

Ce urmeaza

In ultima perioada, pe fondul zvonurilor cu privire la epuizare fondurilor pentru programul „Prima Casa”, bucurestenii s-au grabit sa-si cumpere o locuinta prin acest program. Acest fapt este masurat de Imobiliare.NET prin dublarea cautarilor pe sectiunea vanzari de garsoniere si apartamente, in intervalul de pret 30.000-70.000 de euro, in ultimul trimestru. Dupa restrictionarea creditarii „Prima Casa” doar in lei, acest fenomen se va accentua, creditele in euro fiind la prima vedere mult mai avantajoase, iar oamenii vor incerca sa profite de actualele conditii si sa contracteze un credit in euro.

„Suplimentarea fondurilor pentru programul  Prima Casa cu un miliard de lei este o veste buna, dar conditionarea de catre Guvern ca garantiile sa se acorde si sa se plateasca in lei va dezorienta clientii. in acelasi timp, unele banci vor refuza sa mai participle la acest program deoarece cele mai multe au capital strain si refinantarea o fac in valuta”, a afirmat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

“Restrictionarea programului Prima Casa doar la credite in lei va avea un efect direct in practica: oamenii nu-si vor putea permite achitarea unor rate cu 30% mai mari, ci mai degraba vor cauta locuinte cu 30% mai ieftine”, afirma specialistii pietei imobiliare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)