Discuțiile din Comisia Juridică privind legea dării în plată au început cu o schimbare. Potrivit HotNews.ro, inițiatorul proiectului, deputatul Cătălin Zamfir a precizat: ”În legătură cu Prima Casă vă rog să-mi permiteți să formulez un amendament. Amendamentul sună așa: dispozițiile prezentei legi nu afectează garanțiile Statului Român acordate pentru Prima Casă. Doresc să asigurăm prin acest amendament continuarea programului Prima Casă”.

UPDATE – Comisia Juridică a adoptat în unanimitate raportul privind legea dării în plată. 

Plafon de 250.000 euro. Legea darii în plata se aplică și creditelor în derulare, inclusiv creditelor de consum cu ipotecă.

Cătălin Zamfir: Nu pot să nu consemnez ipocrizia din această sală. Am explicat de atâtea ori că aceasta lege nu omoară Prima Casă. Prin acest amendament noi spunem că Pământul e rotund și că se învârte. BNR se temea că va disparea Prima Casă. Am introdus special acest amendament ca să lamurim această treabă. Riscul băncii în acest program este zero. Noi vrem ca și cetățeanul care e în Prima Casă să beneficieze de lege. Dacă acesta da în plată, ANAF îl va urmări pentru suma pe care Statul o plătește pentru el. Noi practic vrem un echilibru social.

Bogdan Olteanu: Înțeleg că se dorește ca Fiscul să nu mai fie în măsură să-l urmărească pe debitor. Lucru cu care suntem de acord, chiar daca acest lucru va presupune excepții de la aplicarea Codului Fiscal.

Bogdan Ciucă: Preluăm în textul legii propunerea d-lui Olteanu (N.red: ca acei clienți din programul Prima Casă să nu mai fie urmăriți de ANAF dacă dau în plată), potrivit HotNews.ro.

Se supune la vot amendamentul care presupune exceptarea din lege a Programului Prima Casă. Propunerea se votează cu majoritate de voturi.
Plafon de 250.000 euro. Legea dării în plată se aplică și creditelor în derulare, inclusiv creditelor de consum cu ipotecă.
Parlamentarii mai propun un amendament prin care legea să se aplice doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro. Propunerea se votează cu o singură abținere.

O altă propunere vizează un amendament prin care legea să se aplice doar în cazul în care creditul a fost folosit pentru cumpărarea unei locuințe sau a unui teren destinat construcției de locuințe. Propunerea este votată în unanimitate.

Deputații au mai decis ca darea în plată să se aplice și celor aflați în executare silită și celor la care executarea silita s-a încheiat. Mai exact, consumatorii executați silit vor putea cere în instanță stingerea creanței. Totodată, legea va include și creditele de consum cu ipotecă.

Băncile au fost reprezentate la ședința Comisiei Juridice de către Steven van Groningen, Mihai Bogza, Florin Dănescu, Sergiu Oprescu. Din partea BNR au venit viceguvernatorii Florin Georgescu, Bogdan Olteanu și Liviu Voinea. În sală s-a aflat și secretarul de stat în Ministerului Finanțelor, Enache Jiru.

Legea dării în plată nu se va aplica consumatorilor care au comis fraude în legătură cu creditul care urmează a fi dat în plată.

Raportul votat astăzi de Comisia Juridică va fi supus votului plenului, Camera Deputaților fiind for decizional. Dacă Legea dării în plată primește votul în Cameră miercuri – 13 Aprilie 2016 – legea va merge la promulgare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)