Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti, ca o decizie in privinta continuarii in 2016 a programelor “Prima Casa” si “Prima Masina” va fi luata in cursul lunii noiembrie, in urma unei analize privind impactul implementarii acestora. Ministrul a explicat clar ca o decizie in ceea ce priveste Prima Casa nu a fost inca luata: “In cursul lunii noiembrie, pentru ca trebuie sa facem bugetul, sa stim exact daca prindem si in anul urmator suma necesara”, a spus el.

In timp ce ministrul Teodorovici explica jurnalistilor prezenti la conferinta de presa ca deciziile despre Prima Casa si Prima Masina vor fi facute publice in luna noiembrie, premierul Victor Ponta a anuntat ca programul Prima Casa va continua si anul viitor.

“Programul Prima Casa va fi derulat si pe parcursul anului viitor”

In urma cu cateva zile, premierul a lasat de inteles ca isi doreste ca acest program sa continue.

“Vesti bune din zona pietei imobiliare! Succesul programului „Prima ‪#‎casă” este foarte clar anul acesta – in primele noua luni din 2015 s-a atins deja nivelul de creditare pentru intreg anul 2012!”

BNR are doua rezerve

BNR a tinut sa precizeze in aceasta toamna ca este posibil sa asistam la o supraincalzire a creditarii, inclusiv din cauza programului Prima Casa. Apoi, intr-o analiza a Bancii Centrale, se arata o alta ingrijorare: daca dobanzile vor creste, chiar si moderat, iar clientii vor avea o usoara scadere a veniturilor, efectele vor fi negative pentru romanii cu credite Prima Casa, se arata in analiza privind utilitatea actuala a programului Guvernamental.

Romanii prefera Programul Prima Casa deoarece avansul cerut de catre banci este minim – 5% iar dobanzile practicate  sunt cele mai mici din piata. Pana in prezent, pentru Prima Casa au fost acordate circa 157.000 de garantii, in valoare de peste 13 mld lei.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)