4,5 milioane de romani care s-au imprumutat de la banci iar un milion au restante. Asa au aparut si doua proiecte legislative privind falimentul persoanelor, dar care nu au avut sustinerea Guvernului. Ultimul proiect apartine unui alt parlamentar si ii vizeaza doar pe cei care probeaza cu acte, in fata instantelor, ca nu au bani, iar problemele cu care se confrunta sunt grave si nu au solutii.

Initiativa legislativa privind falimentul persoanelor fizice se refera la clientii bancilor care, de exemplu, isi pierd locul de munca fara vina lor, sufera de o boala grava ori sunt victimele unui dezastru natural si nu mai pot achita ratele.

“In momentul in care el simte ca nu mai poate face fata datoriilor pe care le are fata de banca, poate sa isi declare insolventa. Pragul minim e de 10.000 de euro”, spune Mircea Grosaru, initiatorul legii.

Asta inseamna ca datornicul se duce la tribunal si declara pe propria-i raspundere ca nu mai are sumele necesare. Instanta numeste pentru cazul sau un administrator judiciar provizoriu. Acesta ii preia bunurile, le evalueaza si verifica daca intr-adevar clientul are sau nu bani.

“Administratorul este cel care va prelua procedura si va verifica daca e a devarat, daca e in insolventa sau nu, daca persoana are posibilitatea sa ceara si o refinantare din partea bancii si dupa o anumita perioada sa isi revina”, adauga Grosaru.

Pentru situatiile nefericite, in care datornicii nu mai au solutii de salvare, un lichidator se va ocupa sa le vanda bunurile si sa recupereze banii. Daca suma nu acopera datoria, datornicii ar putea fi scutiti de la plata doar prin hotarare judecatoreasca definitiva. Trebuie sa stie, insa, ca se vor alege cu un cazier fiscal, iar o vreme nu vor mai putea face imprumuturi.

“Ar trebui sa existe anumite operatiuni care sa ajute persoana respectiva sa iasa din impas. A amana o executare silita nu inseamna ca prejudiciezi banca, inseamna ca poti sa castigi ulterior din dobanda”, explica Marius Coltuc, avocat.

Pentru cei care incerca sa pacaleasca instanta si sa ascunda o parte din avere, sa o instraineze catre rude sau sa prezinte datorii inexistente, initiativa legislativa prevede inchisoare de pana la 5 ani.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)