Proiectul legislativ inițiat de PSD prin care clienții pot cere amânarea plății ratelor la bănci, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților. În noua formă propusă de PSD (și susținută de Pro România și ALDE), pot opta pentru amânarea ratelor și persoanele fizice care au restanțe și firmele aflate în insolvență.

Au votat “pentru” 208 deputaţi, 103 – ”împotrivă”, iar 8 s-au abţinut.

“Aşa cum am promis, corectăm în Parlament ordonanţele Guvernului PNL. Este cea mai rapidă modalitate de a veni în sprijinul economiei. Asta, după ce liberalii au blocat la Curtea Constituţională proiectele de lege privind amânarea plăţii ratelor bancare şi a utilităţilor, votate de întreg Parlamentul (cu excepţia PNL)”, a scris miercuri liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Potrivit liderului PSD, social-democraţii au susţinut şi au votat următoarele măsuri: eliminarea dobânzii la dobândă pentru toate tipurile de credit; posibilitatea ca şi restanţierii – “care sunt cei mai vulnerabili” – să beneficieze de amânarea ratelor; extinderea măsurilor de amânare a ratelor la creditele bancare şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei (nu cu 25% cum prevăzuse Guvernul PNL); posibilitatea amânării ratelor, cu până la 18 luni, pentru producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei; extinderea, până la 25 octombrie, a termenului de plată pentru impozitul pe profit; acordarea unei bonificaţii de 10% tuturor firmelor care achită la scadenţele normale impozitul de profit, “corectând discriminarea făcută de PNL”.

Parlamentul a modificat OUG 37. Se califică toți debitorii, fără costuri

Noua formă a proiectului prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului fără niciun cost suplimentar și fără să existe dovada că ai fost afectat de criză.

Proiectul de lege are ca obiect suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020 și de care pot beneficia persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, întreprinderile mici şi mijlocii, IFN-urile.

Potrivit proiectului, de prevederile OUG beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Sunt, de asemenea, eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

Varianta susținută de PSD nu mai prevede captalizarea dobanzii. Și clientii cu restante vor putea solicita amanarea platii ratelor, dar și firmele pot cere amanarea ratelor, dacă veniturile au scăzut cu 15%, fata de 25% cum era prevazut în OUG 37. De amanarea ratelor vor beneficia si agricultorii care au suferit pagube in urma secetii.

Pentru acest proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

De menționat că acest proiect de lege va fi atacat la CCR de către PNL și aceste măsuri nu se pot aplica imediat. Rămâne în vigoare OUG 37 pe care clienții o pot accesa și pot cere băncilor suspendarea ratelor la credite.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)