CCR a respins inițiativa PSD care prevedea amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci, fără criterii, cu beneficii inclusiv pentru debitorii cu restanțe la plata creditelor.

Curtea Constituțională a mai respins și legea privind scutirea clienților de la de la plata utilităților și a contribuțiilor sociale, a celor ale căror venituri au scăzut cu minimum 15%, pentru minim 3 luni.

Actele normative au fost atacate la CCR de PNL.

Legea PSD (și susținută de Pro România și ALDE), prevedea amânarea ratelor pentru persoanele fizice care au restanțe și firmele aflate în insolvență.

Parlamentul a modificat OUG 37. Se califică toți debitorii, fără costuri

Noua formă a proiectului prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului fără niciun cost suplimentar și fără să existe dovada că ai fost afectat de criză.

Proiectul de lege are ca obiect suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020 și de care pot beneficia persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, întreprinderile mici şi mijlocii, IFN-urile.

Potrivit proiectului, de prevederile OUG beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Sunt, de asemenea, eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

Varianta susținută de PSD nu mai prevede captalizarea dobanzii. Și clientii cu restante vor putea solicita amanarea platii ratelor, dar și firmele pot cere amanarea ratelor, dacă veniturile au scăzut cu 15%, fata de 25% cum era prevazut în OUG 37. De amanarea ratelor vor beneficia si agricultorii care au suferit pagube in urma secetii.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)