Pierderea increderii populatiei in sistemul bancar si afectarea protectiei deponentilor ar urma sa fie considerate amenintari la adresa stabilitatii financiare din tara noastra, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere publica. Scopul acestei masuri este sa permita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa implementeze masurile de stabilizare si in cazul bancilor de dimensiune mica, se explica in expunerea de motive a proiectului.

Analistul economic Aurelian Dochia a declarata in Bursa: “Increderea este importanta pentru intregul sistem financiar, nu doar pentru actorii mari. Aceasta reprezinta un bun comun al sistemului, cel mai pretios activ al sau”.

Propunerea legislativa vine in conditiile in care bancile vor fi obligate sa aplice treptat criteriile Basel III, ceea ce urmeaza sa faca necesare aporturi de capital suplimentar, arata Aurelian Dochia. Analistul a adaugat: “Pentru unele banci prezente in Romania, atragerea de capital aditional s-ar putea sa se dovedeasca dificila. Implementarea Basel III este un proces care se intinde pe mai multi ani, iar in aceasta perioada probabil vom vedea mai multe restructurari in sistemul bancar autohton, inclusiv renuntarea la piata romaneasca venita din partea unor banci care au o cota redusa in totalul activelor. Din aceste motive, nu cred ca trebuie sa ne facem prea multe griji in privinta unor banci mici, care s-ar putea sa nu mai fie aici peste cativa ani”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)