Creditarea ar putea sa se intensifice incepand cu 2014, afirma bancherii. Timp de 5 ani, filtrele prudentiale constituite de banci cand au trecut la standardele internationale de raportare (IFRS) vor fi reduse gradual, asa ca sunt sanse ca bancilor sa le treaca pragul mai multi clienti.

Insa, “secretul” nu consta numai in “filtre”. Bancile trebuie sa renunte la  costurile mari iar clientii sa-si revina dupa criza!

“De la 1 ianuarie 2014, gradual, se renunta la filtrele prudentiale pe o perioada de cinci ani. in fiecare an filtrele prudentiale pe care noi le calculam astazi si care au un impact deosebit de puternic asupra fondurilor proprii ale bancilor se ajusteaza cu 20%. Prin reducerea filtrelor prudentiale se creeaza premisele unei creditari de o intensitate si o marime mai apropiata de ceea ce si-ar dori piata si ce ne-am dori noi. Piata doreste sa ia credite, iar bancile isi doresc sa crediteze. Problema este ca trebuie sa se intalneasca cererea cu oferta, iar acum, din pacate, suntem in situatia in care nu prea se intalneste cererea cu oferta“, a declarat Radu Ghetea la seminarul EU-Cofile de la Sinaia.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)