Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, apreciaza ca dobanzile la credite vor scadea in continuare, intrucat BNR a dat multe semnale in ultima perioada si probabil va mai da pentru scaderea acestora, factor care va determina cresterea cererii pentru imprumuturi.

“Lumea are impresia ca noi, bancherii, suntem foarte suparati cand scad dobanzile. Nu suntem, pentru ca atunci cand scad dobanzile inseamna ca incepe sa creasca cererea, principala pondere in veniturile noastre fiind dobanzile la credite. Trebuie sa ne gandim ca acest volum (de venituri – n.r.) poate fi mentinut la acest nivel sau crescut fie prin cresterea dobanzilor, ceea ce e un dezastru, fie prin cresterea volumului de creditare”, a declarat joi Ghetea intr-o conferinta de presa, presedinte si al CEC Bank.

El a aratat ca dobanzile se vor reduce pe toata gama de credite si a precizat ca incepe “sa se miste” activitatea de vanzare-cumparare a imobilelor, potrivit statisticilor, ceea ce indica si o revenire a creditelor ipotecare.

“Un element important in toata aceasta discutie este acel iures care se creeaza in mass-media cand, pe parcursul unei etape, se anunta ca se mai prelungeste sau nu programul «Prima Casa». Toata lumea era in foarte mare ingrijorare, asta inseamna ca lumea isi doreste, are intentia sa isi faca o casa”, a spus Ghetea.

intrebat de ce bancile nu reduc si marjele proprii din componenta dobanzii, presedintele CEC a explicat ca acestea exprima nivelul riscului pe care banca si-l asuma si ca vor scadea cand va creste competitia din sistemul bancar.

El a dat exemplul licitatiilor electronice din sistemul SEAP, unde finantarea primariilor de catre banci se face cu marje de sub 1%, intrucat autoritatile publice locale prezinta un risc scazut.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)