Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, sustine ca unul dintre motivele pentru care creditarea se misca greu este dat de nivelul limitat al proiectelor bancabile, in conditiile in care bancile dau aviz favorabil pentru putin peste jumatate din numarul total de solicitari de imprumuturi.

“In prezent, apreciez ca 40% dintre solicitarile de credite nu sunt bancabile. La un moment dat, in urma cu cativa ani pe fondul crizei financiare, nivelul se situa chiar la 80%. Lucrurile se vor schimba usor-usor pe fondul revenirii increderii”, a precizat Radu Gratian Ghetea, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a mentionat ca totusi se impune din partea bancherilor si o alta abordare in ceea ce priveste analiza cererilor de creditare venite din partea clientilor, printr-o vizualizare a intregului tablou pe care-l presupun afacerile pentru care se solicita finantare. “Nu intotdeauna este suficienta numai analiza cifrelor. De multe ori, hartiile din dosarul de credit spun ca nu este indicat imprumutul, insa atunci cand ajungi la fata locului, cand cunosti toate elementele afacerii, cand observi cum decurg lucrurile, situatia se poate schimba radical”, a subliniat Radu Gratian Ghetea.

Domnia sa a dat cateva exemple dintre propriile experiente, cu clienti pentru care vizita bancherilor de la CEC Bank la locatia in care isi desfasurau propriu-zis activitatea companiile care au dorit finantare a contat in procesul evaluarii si a obtinerii un raspuns favorabil.

Pe de alta parte, oficialul Asociatiei Romana a Bancilor s-a aratat optimist in ceea ce priveste evolutia creditarii, sugerand ca incet-incet acest indicator se va inscrie pe o panta tot mai ascendenta. “Tensiunea dintre banci si clienti se va duce si spre zari mai insorite, pe masura ce vor aparea mai multe oportunitati si pe masura ce oamenii vor veni la institutiile de credit”, a evidentiat Radu Gratian Ghetea.

In opinia sa, deocamdata, este de inteles si retinerea bancherilor in fata asumarii unor riscuri, pe fondul exuberantei de care au dat dovada in perioada de boom economic si a pierderilor generate de criza financiara. “Sistemul bancar plateste o parte din factura crizei financiare alaturi de companii si populatie. Este adevarat ca uneori am ajuns sa suflam si in iaurt”, a declarat Radu Gratian Ghetea.

Bancherul a atras atentia ca revigorarea creditarii este pusa in pericol si de modificarile legislative ce vizeaza activitatea bancilor, facand referire la proiectele privind conversia creditelor, insolventa persoanelor fizice s.a.m.d. “In privinta drafturilor de modificari legislative prezentate in Parlament, de fiecare data concluziile noastre au fost ca nu putem accepta forma initiala a acestor proiecte. In toate cazurile avem de a face cu o reducere drastica a indicatorului solvabilitatii bancilor, care ar putea duce invariabil la reducerea apetitului de finantare al institutiilor de credit si chiar la imposibilitatea de a mai acorda imprumuturi”, a conchis presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)