Raiffeisen Bank International (RBI) a anuntat, luni, ca a finalizat achizitia unei participatii de 70% la divizia poloneza a grupului elen EFG Eurobank, Polbank, pentru 460 milioane de euro. Pretul este cu 30 de milioane de euro sub cel anuntat la inceputul anului trecut, cand cele doua banci au ajuns la o intelegere in privinta operatiunilor poloneze ale EFG.

“Combinarea Polbank cu Raiffeisen Bank Polska (divizia din Polonia a Raiffeisen, n.r.) ne va asigura o baza puternica pentru o afacere amplu diversificata in una din economiile cele mai solide si cu cea mai puternica crestere din Europa Centrala si de Est”, a afirmat directorul general al RBI, Herbert Stepic, potrivit unui comunicat al bancii.

Banca formata prin combinarea Polbank si Raiffeisen Bank Polska va deveni cea mai mare subsidiara a institutiei de credit austriece, dupa volumul de impumuturi acordate clientilor. Operatiunile din Rusia vor ramane, insa, cele mai mari in functie de active.

Intr-o a doua etapa a tranzactiei, RBI si EFG isi vor transfera participatiile detinute la Polbank (RBI 70% si EFG 30%) diviziei Raiffeisen Bank Polska (RBPL) in schimbul a noi actiuni emise de subsidiara poloneza a Raiffeisen. in urma acestei tranzactii, EFG va deveni actionar la RBPL, cu o participatie de 13%.

EFG are dreptul de a vinde Raiffeisen participatia la RBPL dupa incheierea tranzactiei, la un pret ce depinde de performantele bancii, dar nu mai putin de 175 milioane de euro (plus dobanzi). EFG a anuntat deja ca-si va exercita acest drept, urmand ca Raiffeisen sa devina unic actionar al subsidiarei din Polonia. Aceasta parte a tranzactiei trebuie sa primeasca acordul autoritatilor de reglementare din UE, se arata in comunicat.
Raiffeisen Bank este prezenta in Romania sub brand propriu, iar EFG detine Bancpost.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)