Ce privilegiu să cauți în laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat să găsesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatăl său.

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală lansează pe 26 februarie 2021, de la ora 19:00, o nouă premieră absolută din seria video ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”. Ce de-al treilea capitol din serie îi este dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale, de la a cărui naștere s-au împlinit 169 de ani și va publicat în secțiunea Teatru a Stagiunii Virtuale.

”Găzduim în platforma culturală Raiffeisen Art Proiect o nouă producție originală marca Oana Pellea și oferim acces tuturor celor care vor să îl re-descopere pe Caragiale într-o nouă lumină. Oana Pellea ne dăruiește spiritul viu al lui Nenea Iancu prin personajele lui mereu actuale, întrupate printr-un joc actoricesc de excepție, dar și printr-un limbaj dramatic inovator, care valorifică tehnica unică a scenografului Vladimir Turturica. Chiar este un ”produs” vizual nou, nativ online, prin care, iată, vitalitatea teatrului contracarează creativ restricțiile pandemiei”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.

Episodul dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale este cel de-al treilea din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”, prin care bine-cunoscuta actriță și echipa ei de la Asociația Goong întreprind un curajos și original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura română. Seria poate fi urmărită exclusiv pe platforma culturală online Stagiune Virtuală, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combină un nivel documentar, care valorifică multe informații inedite, recuperate din arhive, cercetări de manuscrise și materiale epistolare din muzee sau fundații private, sub coordonarea teatrologului Anca Ioniță. Informațiile astfel colectate sunt apoi combinate în dramatizarea originală propusă de Oana Pellea, îmbinate cu efecte de video design și tehnici inovatoare de animație sau bandă desenată propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultând un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid între teatru, animație și documentar.

În eseul video care îi este dedicat lui I.L.Caragiale originalitatea scrisului său este evidențiată chiar de personajele lui cele mai cunoscute, întrupate prin surprinzătoare metamorfoze de Oana Pellea.

 

”Ce privilegiu să cauți în laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat să găsesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatăl său. Un portret uman, cald, ce redă spiritul viu al acestui dramaturg excepțional. Personajele lui sunt privite prin unghiul umanității lor. Tipologiile umane, în esența lor, nu țin cont de vreme și de vremuri. Situațiile în care își plasează personajele sunt general valabile. Scene de luptă pentru putere, de gelozie, de iubire, de ipocrizie, lașitate etc. Caragiale este și va rămâne actual. El ne descrie pe noi toți cu fricile, frumusețile, umanitatea, micimile noastre. A nu cunoaște lumea lui Caragiale sau a o uita este ca și când te-ai priva de o comoară. Nu este păcat să nu ne bucurăm de geniul lui ?” – mărturisește actrița Oana Pellea, protagonista și inițiatoarea acestui proiect cultural inedit.

 

Eseul video dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912) este cel de-al treilea capitol din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”. Seria conține patru episoade, eseuri video inedite concepute special pentru mediul online, care combină elemente de teatru, animație și film documentar. Seria a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). În luna ianuarie, capitolul i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) și a marcat Ziua Culturii Naționale. Seria video se va încheia în luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983).

Echipa proiectului ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea – Capitolul 3: Ion Luca Caragiale”:
Oana Pellea
Anca Ioniță – teatrolog
Asociația GOONG:
Vladimir Turturica – scenograf
Vlad Lăzărescu – video design
Sergiu Doroftei – grafică
WakaUaca studio – video, editing
O co-producție 2021 Asociația Goong și Raiffeisen Art Proiect.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)