Gradul de indatorare este mare in Romania, atat la nivelul populatiei, unde serviciul datoriei in venitul disponibil este printre cele mai inalte din UE, cat si pentru firme, unde mai mult de o treime din firmele profitabile au credite bancare, anunta Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.

“La populatie, serviciul datoriei ca procent din venituri este mare, si suntem in top, a doua tara la nivel european dupa Cipru. Explicatia rezulta din structura creditului, credit de consum cu scadente medii de cinci ani, si dobanzi semnificativ mai mari decat la ipotecar, deci un serviciu al datoriei destul de inalt a facut ca gradul de indatorare sa fie inalt. in Romania avem un grad de indatorare destul de mare in zona de venituri mici. Serviciul datoriei in acea zona este de peste 60%. Daca ne referim doar la cei indatorati, pentru ca 18% e pe total populatie activa, gradul de indatorare este peste 35%”, a explicat Dumitru la “Conferinta de Risc de tara Coface 2014”, organizata miercuri de Coface si Mediafax.

Dumitru a explicat ca si la companii, daca se face raportul intre datorii si capitaluri, se observa ca gradul de indatorare este destul de ridicat fata de celelalte state europene.El a aratat ca din cele 450.000 companii active, doar 250.000 raporteaza profit, iar daca se raporteaza la aceasta cifra, ponderea firmelor cu credite bancare depaseste o treime.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)