In anul 2012, peste 46.000 de romani au aderat la sistemul de economisire-creditare prin Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Ca urmare, la sfarsitul anului trecut, numarul contractelor de economisire-creditare din portofoliul RBL a fost mai mare cu aproape 20% fata de 2011, ajungand la 177.000 contracte. In ceea ce priveste economiile efectuate de catre clientii RBL, acestea au fost cu 13% mai mari fata de nivelul anului 2011, soldul total aferent acestor contracte atingand, la sfarsitul anului, cifra de 262,4 milioane lei.

La 31.12.2012, nivelul total al sumelor contractate de catre clientii RBL s-a situat la cifra de 2,6 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 8% fata de 2011. Suma de 2,6 miliarde lei reprezinta valoarea potentialului de investitii in domeniul locativ accesibil clientilor bancii pe termen mediu si lung (depuneri si credite).

“Semnalele din piata si rezultatele noastre ne confirma ca din ce in ce mai multi romani prefera sa economiseasca si sa ia credite in moneda nationala. Datorita conditiilor de creditare foarte bune pe care le oferim (dobazi mici si fixe), solicitarile de credite in lei au crescut anul trecut si sunt in continua crestere. Clientii isi finanteaza proiectele locative cu creditele de la noi indiferent ca e vorba de schimbarea instalatiilor sanitare, a acoperisului sau achizitia unui apartament ori constructia unei case.”, a spus Aurelia Cionga – Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Valoarea creditelor acordate de RBL in 2012 se ridica la cifra de 19 milioane lei, in crestere cu 14% fata de valoarea inregistrata anul anterior. Acest nivel s-a inregistrat pe fondul cresterii valorii medii a finantarilor atat pentru creditele cu ipoteca (130.000 lei), cat si fara ipoteca (25.000 lei). Astfel, portofoliul de credite al Raiffeisen Banca pentru Locuinte inregistra la sfarsitul anului 2012 o expunere de 54 milioane lei, reprezentand o crestere de 8% fata de nivelul din 2011.

“Creditele in lei sunt o alegere buna pentru romani, pentru ca nu exista riscul asociat fluctuatiilor valutare. Creditele pe care le oferim sunt in lei, cu dobanzi fixe pe toata durata finantarii. In plus, rata lunara la credit este egala cu rata din perioada de economisire. Aceasta face ca intarzierile la plata in faza de creditare sa fie rare si conduce la un portofoliu sanatos de credite. Este un dublu avantaj:
– pentru client, care ramburseaza creditul in conditii optime
– pentru banca, deoarece mentine costul riscului la valori foarte mici.”, a adaugat Aurelia Cionga.

Este al patrulea an consecutiv in care RBL obtine un rezultat pozitiv, inregistrand in 2012 un profit net de peste o jumatate de milion de lei, in crestere usoara fata de anul anterior.

“Cresterea bazei de clienti pe de o parte si efortul de reducere a cheltuielilor administrative pe de alta parte, cumulate cu un profil de risc scazut, sunt elementele fundamentale pe care construim cresterea sustenabila a profitabilitatii bancii.”, a declarat Aurelia Cionga.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare, destinate  imbunatatirii situatiei locative.

Clientii, care incheie un contract de economisire-creditare si economisesc o perioada de timp, au ulterior posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa de 4,5 % sau 6% pe an, in functie de produsul ales. In fiecare an, clientii primesc la depunerile efectuate in anul respectiv, o prima de stat de 25% pe an, pana la 250 de euro, la care se adauga dobanda bancii.

Produsele de economisire-creditare sunt produse financiare pe termen mediu si lung si au urmatoarele 3 avantaje majore:
* Eficienta financiara: randament bun in faza de economisire ce s-a situat peste media pietei bancare; costuri scazute in faza de creditare
* Siguranta: produs in lei, fara risc valutar, cu rate fixe de dobanda
* Simplitate: rata lunara la credit egala cu suma economisita lunar in prima faza a produsului

Finantarile acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte bănci.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)