Membrii board-ului Raiffeisen Bank, Steven van Groningen – presedinte & CEO, Bogdan Popa – vicepresedinte & CFO, James Stewart – vicepresedinte Trezorerie si Piete de Capital, Cristian Sporis – vicepresedinte Divizia Corporatii si Mircea Busuioceanu – vicepresedinte Divizia Risc, au participat la o conferinta de presa, prilejuita de anuntarea rezultatelor financiare consemnate de institutia de credit in 2013.

”Strategia noastra a ramas neschimbata, mizand pe structura si activitatea unei banci universale. Profitul net inregistrat de Raiffeisen Bank a depasit 100 de milioane de euro in 2013, ceea ce, in conditiile economice actuale, inseamna un rezultat extrem de bun. Cel mai mult ma bucura faptul ca reusim sa atragem clienti noi si sa dezvoltam relatia cu cei existenti. Am acordat credite noi in valoare de 1,2 miliarde euro si am reusit sa crestem pe partea de depozite cu 15%, performanta dubla fata de piata. Asta inseamna ca am castigat increderea clientilor si ca facem pasi importanti in a ne imbunatati permanent activitatea”, a evidentiat Steven van Groningen.

Seful Raiffeisen Bank a tinut sa traseze clar angajamentul pe care banca si l-a luat pe piata romaneasca, subliniind ca, in continuare, Raiffeisen Bank se va uita catre fidelizarea clientilor. ”Vrem sa avem clienti de casa. Vrem sa realizam relatii pe termen lung”, a precizat Steven van Groningen.

Oficialii Raiffeisen Bank au adoptat o pozitie ofensiva fata de competitorii de pe piata bancara, anuntand ca banca ”se uita la clientii altor banci, care simt ca banca lor nu le da valoare adaugata”.

”Mizam pe industriile care credem ca au potential si vom creste pe activitatile productive care au valoare adaugata. Ne vom concentra pe clientii care au demonstrat ca au un model de business sustenabil”, a declarat Cristian Sporis – vicepresedinte Divizia Corporatii, enuntand in mod direct planul de dezvoltare pe care Raiffeisen Bank il are in acest an.

In opinia lui Bogdan Popa, vicepresedinte & CFO Raiffeisen Bank, cea mai importanta cifra din bilantul bancii pe 2013 este constitutita de cresterea de 15% a portofoliului de depozite atrase, care arata cel mai bine faptul ca Raiffeisen Bank este o banca de incredere pentru romani. Steven van Groningen a completat punctul de vedere exprimat de Bogdan Popa, specificand faptul ca ”Raiffeisen Bank nu ofera cele mai bune dobanzi la depozite, ba dimpotriva, insa cresterea de 15% pe resursele atrase demonstreaza ca avem un brand respectat”.

Raiffeisen Bank a realizat in 2013 un profit net de 104 de milioane euro, fata de 88 de milioane de euro in 2012. Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 5,92 miliarde euro, in crestere cu 11%  fata de cele 5,31 miliarde euro de la sfarsitul lui 2012. Banca a acordat credite noi in valoare de 1,2 miliarde de euro in 2013, majoritatea dintre ele fiind destinate companiilor. Baza de clienti activi a crescut in 2013 cu peste 100.000, ca urmare, pe de-o parte a integrarii cu succes a portofoliului de retail al Citibank Romania, iar pe de alta parte, a strategiei noastre de a ne concentra pe relatia cu clientii de casa. Banca are in prezent aproximativ 2 de clienti milioane de persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.500 de companii. La finalul anului 2013, reteaua Raiffeisen Bank numara 528 de unitati, o retea de peste 1.140 de ATM-uri si aproximativ 12.000 de EPOS-uri.

Veniturile bancii au crescut cu 4% in 2013, la 454 milioane de euro (in 2012 au fost 436 milioane euro) in timp ce costurile au crescut cu 3%, ajungand la 260 milioane de euro (2012 252 milioane euro). Raiffeisen Bank a progresat in 2013 in ceea ce priveste simplificarea proceselor si folosirea eficienta a resurselor. De fapt, daca nu luam in calcul  mutarea in sediul nou, cheltuielile au scazut cu 2% fata de 2012.

Rata credite/depozite este de 83%, fata de 92% in 2012. Rata creditelor neperformante a crescut usor in 2013 comparativ cu sfarsitul anului 2012, fiind de 8,7% fata de 7,3%. Rata solvabilitatii a ajuns la 17% (fata de 13,5% in 2012) indicand o capitalizare solida a bancii. Raiffeisen Bank a reusit sa mentina costurile sub un control strict si in anul 2013, raportul cost/venituri ramanand la 60%.

La 31 decembrie 2013, Raiffeisen Bank avea 5.484 de angajati, fata de 5.668 in 2012.

 

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)