Prima institutie de credit care a notificat Statul ca intentioneaza sa se adreseze Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale (ICSID) este Raiffeisen Bank. Ministerul Finantelor Publice confirma primirea scrisorii trimise de Raiffeisen Bank International, scrie HotNews.

Potrivit HotNews.ro, alte doua banci pregatesc notificari similare.

Potrivit HotNews.ro, motivul pentru care banca austriaca a notificat Ministerul Finantelor este simplu: intre Romania si Austria exista un tratat bilateral privind siguranta protectiei investitiilor straine, acesta fiind incalcat. Practic, dupa aparitia legii darii in plata, bancile sunt obligate sa provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen Bank tocmai a comunicat ca “darea in plata” le-a taiat 45 de milioane de euro din profit. HotNews.ro a adresat un set de intrebari Ministerului Finantelor pentru a evalua posibilele scenarii viitoare.

Bancile reclama sumele pe care le pierd ca urmare a aparitiei unor legi ce altereaza iremediabil propriiile scenarii. Statul are la dispozitie circa 3 luni in care să modifice legea, sub ameninţarea unor procese pe care ar urma să le intenteze acţionarii băncilor străine din ţara noastră la tribunalele internaţionale , procese care in mod natural se pierd, iar banii sunt dati de la bugetul de stat. Este corect sa spunem ca acesti bani ii vom plati cu totii, prin taxe sau impozite, mai scrie HotNews.ro

Ce spun reprezentantii MFP?

“Ministerul Finantelor Publice confirma primirea scrisorii trimise de Raiffeisen Bank International. Solicitarea băncii este deja în analiza experților din cadrul ministerului. Vor fi consultate toate instituțiile cu atribuții legate de această solicitare și, imediat ce vom avea toate informațiile, vom reveni cu un răspuns detaliat.”

“Practic, asteptam sa isi spuna Curtea Constitutionala opinia pe marginea acestei legi”, spun reprezentantii MFP.

Care sunt scenariile de lucru?

Cel mai decent este scenariul in care MFP va propune un compromis bancii austriece pentru ca aceasta sa renunte la aciunea internationala.

Cel mai negru scenariu este cel in care partile nu ajung la o intelegere iar Statul va fi obligat sa verse cateva sute de milioane de euro fiecarei banci reclamante. Bani care se vor regasi in buzunarele fiecaruia. “Nu stim pana unde putem sa ne intinde la negocieri, dar vom face tot ce putem”, mai spun finantistii.

Analisti independenti spun insa pentru HotNews.ro ca plata daunelor reclamate de banci ar “tranti” deficitul bugetar mult peste limitele agreate international.

Citeste si 

Raiffeisen Bank cere statului român să modifice legea dării în plată. Ce riscă România? Urmează procese în lanţ în tribunalele internaţionale

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)