Raiffeisen Bank si Junior Achievement sustin in acest an scolar dezvoltarea competentelor financiare ale elevilor prin doua programe educationale pentru ciclul primar (programul „Noi insine”) si liceal („ABCdar bancar”). 77 de cadre didactice si 50 de consultanti Raiffeisen Bank deruleaza la clasa activitatile din cele doua programe.

Initiativa unui program de educatie financiara adaptat grupei de varsta 6-7 ani vine in contextul raportului Comisiei Europene, potrivit caruia Romania face parte din statele care nu asigura prin programa nationala pentru ciclul primar dezvoltarea competentelor transversale precum spiritul civic, spiritul antreprenorial, competente IT si de administrare a resurselor financiare.
Programul educational „Noi insine” se adreseaza clasei pregatitoare si clasei intai. Aceasta versiune pilot a programului contine si o serie de activitati auxiliare prin care elevii castiga puncte la parcurgerea corecta a fiecarei activitati si intra in „Clubul copiilor harnici si chibzuiti”.

Programul se deruleaza in 24 scoli din 10 orase: Bucuresti, Alexandria, Brasov, Calarasi, Cluj Napoca, Constanta, Focsani, Galati, Ploiesti, Timisoara.

„Schimbarile au fost in primul rand observate de parinti. Acestia au spus ca intr-adevar copiii au devenit ceva mai chibzuiti. Personal am fost impresionata de raspunsurile lor din cadrul lectiilor. De exemplu, la intrebarea “Ce ati face daca ati avea salariu?” niciun elev nu a raspuns ca si-ar cumpara dulciuri sau jucarii, ci ca ar cumpara mancare, haine, ar plati facturile si chiria si i-ar ajuta pe cei saraci. Mentionez ca nu li s-a sugerat niciun raspuns si majoritatea au 7 ani, adica sunt destul de mici. Evident se observa o responsabilizare.”, a declarat Petrache Gabriela Nicoleta, invatatoare la scoala cu clasele I-VIII nr. 22 Dimitrie Cantemir din Galati.

Colaborarea dintre Raiffeisen Bank si Junior Achievement a inceput in anul scolar 2010-2011, prin programul educational „ABCdar Bancar”. Programul se adreseaza tinerilor din grupa de varsta 15 – 19 ani si faciliteaza intelegerea unor concepte si mecanisme de folosire a bugetului de venituri si cheltuieli, economii, investitii, carduri si modalitati de plata moderne, utilizarea creditului, asigurari si optiuni oferite de acestea, prin intermediul unor activitati de tipul learning by doing desfasurate in scoala.

„Prin programele educationale pe care le sustinem ne dorim ca tot mai multi tineri din Romania sa-si insuseasca cunostintele de baza in materie de finante personale. Programul ABCdar Bancar este deja la a treia editie si a ajuns la peste 2600 elevi din 76 de licee, din 63 localitati. Aceste cunostinte le sunt extrem de utile pentru o viata activa si independenta financiar, mai ales cand ele sunt dezvoltate de la varste cat mai fragede. Prin urmare, incepand cu acest an scolar, unul din programele educationale, si anume ‘Noi insine’, se adreseaza elevilor din clasele pregatitoare si intai. Pentru acest curs am pregatit diverse activitati practice si distractive prin care elevii dezvolta competente transversale, care ii ajuta sa fie mai pregatiti si sa reuseasca atat la scoala, cat si in afara ei” – Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)