Raiffeisen Bank si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) anunta inceperea procesului de consultare pentru transpunerea Directivei 2014/95/UE referitoare la raportarea non-financiara de catre companii, odata cu publicarea acesteia in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, in forma consolidata, se arata intr-un comunicat de presa remis de Raiffeisen Bank. Directiva obliga statele membre la adoptarea unor noi reguli prin care companiile vor raporta aspecte precum respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate si practicile anti-coruptie.

intr-un parteneriat premiera pentru transparenta si integritate dintre societatea civila si mediul de afaceri, Raiffesien Bank si Centrul Roman de Politici Europene furnizeaza companiilor si partilor interesate o analiza a prevederilor noii directive, o prima evaluare a implicatiilor adoptarii si transpunerii acesteia in legislatia din Romania, disponibila AICI.

Primele rapoarte non-financiare ce vor fi realizate de companii ca urmare a introducerii acestei obligativitati de raportare sunt cele pentru exercitiul financiar care incepe la 1 ianuarie 2016 sau, cel mai tarziu, in cursul anului 2017.

Partenerii acestui proiect doresc sa contribuie la reglementarea predictibila si cu valoare adaugata a acestor noi reglementari in legislatia nationala. Din acest motiv, va fi constituit un grup de lucru la care vor fi invitati sa participe autoritati publice reprezentanti ai mediului de afaceri si ai societatii civile astfel incat procesul de transpunere a prevederilor Directivei sa beneficieze de expertiza tututor factorilor interesati.

Context

Comisia Europeana a lansat reforma privind transparenta corporativa si, in cadrul acesteia propunerea privind modificarea Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului in ceea ce priveste raportarea non- financiara de catre companiile mari si grupuri de companii. Propunerea, adoptata de Parlamentul European in luna aprilie 2014 si aprobata la nivelul Consiliului European la sfarsitul lunii septembrie 2014, extinde astfel raportarea non-financiara la companiile mari si holding-urile ce activeaza in Uniunea Europeana.

Raiffeisen Bank este un lider in Romania in ceea ce priveste implicarea comunitara si modele de raportare. Raportul de responsabilitate corporativa pentru anul 2013 al Raiffeisen Bank, pe baza standardului GRI (Global Reporting Initiative), poate fi accesat aici.

Despre proiect

Proiectul „Parteneriat pentru Integritate”, implementat in parteneriat de Centrul Roman de Politici Europene si  Romanian Business Leaders, isi propune sa asigure cadrul de dezbatere si consultare pentru transpunerea eficienta a noilor prevederi privind raportarea si pentru a gasi cele mai bune solutii in domeniul responsabilitatii corporatiste.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)