Raiffeisen Bank International AG (RBI) a generat in primele trei luni ale anulu 2014 un profit inainte de impozitare de 240 milioane EUR, reprezentand o scadere de 11 milioane EUR sau 4,6% in comparatie cu perioada similara a anului precedent. Aceasta scadere a fost cauzata, pe de o parte, de o crestere a cheltuielilor nete cu provizioanele pentru deprecierea valorii activelor financiare din Ucraina si Rusia, din pricina devalorizarii monedelor locale si, pe de alta parte, de o scadere notabila a venitului net din tranzactionare (de asemenea datorat in cea mai mare parte pierderilor din evaluare determinate de fluctuatia cursului de schimb din Ucraina). Cheltuielile administrative generale au scazut cu 4,2% pana la 755 milioane EUR. Intrucat venitul operational a ramas practic stabil an la an, rezultatul operational a crescut cu 5,8% pana la 590 milioane EUR.

“In ciuda unui context economic si politic plin de provocari, am reusit sa ne mentinem venitul stabil, in acelasi timp reducand semnificativ costurile, obtinand astfel un rezultat operational respectabil” a spus Karl Sevelda, CEO al RBI. In ceea ce priveste activitatea din Ucraina, Sevelda a evidentiat capitalizarea puternica a Raiffeisen Bank Aval. Portofoliul de credite corporate ale celor 32 sucursale inchise din Crimeea a fost transferat la Raiffeisenbank din Rusia, sucursalele fiind vandute. In regiunile Donetsk si Lugansk situatia este neclara si necesita reactii rapide si flexibile. “Activitatea de business din Rusia a fost relativ normala, desi dezvoltarea economica a fost mai slaba fata de anul precedent, iar noi a trebuit, asadar, sa aplicam standarde mai stricte in ceea ce priveste prelungirea contractelor de creditare” a adaugat Sevelda. Domnia sa considera putin probabila o inasprire semnificativa a sanctiunilor, deoarece acestea ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra UE.

In ultima perioada, RBI a inregistrat o evolutie multumitoare a situatiei legate de capitalul de participare. “Ca urmare a succesului inregistrat prin cresterea de capital din primul trimestru al anului 2014, RBI asteapta sa primeasca aprobarea Autoritatii Pietei Finanicare (APF) pentru rambursarea integrala a capitalului de participare in viitorul apropiat” a declarat Sevelda. “Ca prim pas, intentionam sa restituim integral sau cel putin o parte substantiala din transa detinuta de stat. APF ne-a comunicat ca aprobarea va fi acordata prompt, permitand ca rambursarea sa aiba loc in urmatoarele trei pana la patru saptamani.”

Venit operational stabil in ciuda contextului dificil

In primele trei luni din 2014, venitul net din dobanzi a crescut cu 13%, sau 114 milioane EUR, pana la 979 milioane EUR an la an. Aceasta dezvoltare pozitiva a fost in principal atribuita scaderii semnificative a cheltuielilor din dobanzi, cat si cresterii veniturilor cu dobanzile din derivative, in principal la sediul central al Grupului (in crestere cu 33 milioane EUR).

Scaderea cheltuielilor administrative datorata partial cheltuielilor mai mici cu personalul

Cheltuielile administrative generale au scazut cu 33 milioane EUR pana la 755 milioane EUR, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta scadere s-a datorat reducerii cheltuielilor cu personalul, cat si deprecierii scazute a imobilizarilor corporale si necorporale. Rata cost/venit s-a imbunatatit cu 2,1 puncte procentuale pana la 56,1%.

Cea mai mare componenta a cheltuielilor administrative generale a fost reprezentata de cheltuilelile cu personalul, in proportie de 52%, care au scazut cu 4% sau cu 16 milioane EUR pana la 390 milioane EUR. Aceasta scadere s-a datorat, pe de o parte, programelor curente de reducere de costuri – cu cea mai mare reducere in Republica Ceha si Polonia, iar pe de alta parte, devalorizarii semnificative a monedelor locale din Rusia si Ucraina.

Cresterea cheltuielilor nete cu provizioanele pentru deprecierea valorii activelor financiare s-a datorat in principal crizei din Ucraina

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cheltuielile nete cu provizioanele pentru deprecierea valorii activelor financiare a crescut cu 28%, sau 62 milioane EUR, pana la 281 milioane EUR. Ucraina a anuntat o crestere generala semnificativa a cheltuielilor nete cu provizioanele (cu 65 milioane EUR), in general datorata devalorizarii monedei locale hrivna si, implicit, nevoii de a constitui provizioane pentru creditele garantate in dolari, in valoare de 30 milioane EUR. In Rusia, portofoliul de clienti retail in crestere si devalorizarea rublei au condus la cresterea cheltuielilor nete cu provizioanele (cu 41 milioane EUR). Cu toate acestea, s-au situat la un nivel moderat in primele trei luni ale anului 2014, in special datorita faptului ca au fost inregistrate eliberari de sume din provizioane in perioada similara a anului precedent.

In perioada de raportare, rata creditelor neperformante (credite neperformante in raport cu total credite acordate clientilor) a fost de 10,6% in comparatie cu 10,7% la finalul anului 2013 si 9,9% in T1 2013. Rata de acoperire a creditelor neperformante (provizioanele de risc pentru imprumuturile acordate clientilor, in raport cu creditele neperformante ale clientilor) s-a imbunatatit cu 2,1 puncte procentuale de la finalul anului 2013, pana la 65,2%.

Capitalul propriu a crescut semnificativ

Capitalul propriu care include interesele minoritare a inregistrat o crestere de 2,48 miliarde EUR in comparatie cu finalul anului 2013, sau cu 23,7%, pana la 12,82 miliarde EUR.

Indicatorul de solvabilitate calculat  folosind fondurile proprii de nivel 1 de baza (tranzitional) creste cu 3,3 puncte procentuale, pana la 13,9 la suta (anterior Indicatorul de solvabilitate calculat pe baza fondurilor proprii de nivel 1 totale)

Rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare a scazut an la an datorita diminuarii profitului din aceasta perioada si cresterii capitalului propriu mediu, cu 1,3 puncte procentuale, pana la 7,9%.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)