Recesiunea scurta prin care a trecut Romania s-a incheiat in trimestrul doi al acestui an, potrivit estimarilor Raiffeisen Bank Romania. Analistii bancii austriece anticipeaza un avans al economiei romanesti de 0,4% in trimestrul doi al acestui an faţa de primele trei luni. Revenirea in industrie, construcţii si comerţ va contribui la aceasta evoluţie favorabila. Economia Romaniei a scazut, in ritm trimestrial, cu 0,2% in ultimele trei luni ale anului trecut si cu 0,1% in primul trimestru din 2012, potrivit datelor revizuite ale Institului Naţional de Statistica. Performanţa industriei si a exporturilor s-a deteriorat, insa nu exista semne ca aceste sectoare ar trage in jos economia, spun analistii Raiffesein.

Vestea buna este ca indicatorii macroeconomici au inceput sa-si revina in perioada martie-aprilie in construcţii, industrie si retail. Pornind de la aceste cifre, Raiffeisen estimeaza ca PIB-ul Romaniei ar putea sa avanseze cu aproximativ 0,4% in trimestrul doi faţa de primele trei luni. Un impact important va veni din efectul de baza. Asta deoarece rezultatul slab din perioada ianuarie-martie a fost influenţat de iarna grea. Raiffeisen Bank considera ca economia isi va continua tendinţa ascendenta in trimestrele urmatoare, insa revenirea va ramane slaba.

Asta in condiţiile in care industria si exporturile vor stagna sau vor creste marginal. Pe de alta parte, agricultura va trage in jos PIB-ul Romaniei in acest an. in consecinţa, Raiffeisen isi menţine prognoza de crestere economica de 0,5% pentru 2012, valoare de trei ori mai redusa decat estimarea pe care mizeaza Guvernul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)