Raiffeisen Bank Romania a implementat cu succes solutia open source a Allevo de conformitate SEPA pentru corporatii. Regulamentul EU 260/2012 afecteaza nu numai bancile, ci si corporatiile. Raiffeisen Bank Romania s-a aliat cu Allevo pentru a livra aceasta solutie si a demarat un proiect cu un deadline foarte strans pentru a o putea promovalive inainte de 31 octombrie 2016.

Raiffeisen Bank Romania, in eforturile sale continue de a fi mereu cu un pas inaintea competitiei si de a oferi servicii de calitate superioara clientilor business, a ales sa le ofere clientilor de tip corporatie o solutie de sine statatoare pentru asigurarea conformitatii cu reglementarile SEPA, potrivit unui comunicat de presa remis BankingNews.ro

Analistii de business si departamentul legal ai bancii au convenit ca regulamentul EU 260/2012, cu toate reviziile (legea 231/2015), nu afecteaza numai relatia dintre banci si corespondenti, ci si pe cea dintre banci si corporatii.

Asadar, devine obligatoriu ca de la data de 31 octombrie 2016 corporatiile din tarile non-Euro sa comunice cu bancile folosind tipul de mesajpain 001, un subset al standardului ISO20022.

Allevo a propus o aplicatie de sine statatoare pe care banca sa o poata oferi mai departe corporatiilor pentru asigurarea comunicarii folosing acest standard. Aceasta abordare a asigurat un impact minim asupra sistemelor si proceselor existente la nivelul trezoreriilor corporatiilor. Pentru banca, aceastainitiativa a dus la unificarea comunicarii la nivel de client de business, reprezentand un pas in plus catre interoperabilitate, automatizare si standardizare. A dus deasemenea la mai multa eficienta in activitatile de zi cu zi.

Modelul ales de Allevo pentru creerea acestei aplicatii a fost inspirit deFinTPsi de catre functionalitatea pentru conformitate SEPA deja existenta. Allevo a creat o aplicatie distribuita in regim open source care proceseaza tranzactii si realizeaza conversia din format proprietar in formatul pain 001. Modelul de distributie GPL v3 permite unei banci sa ofere aceasta soltuie white label clientilor de business, fara vreo dependenta de furnizorul care a creat-o initial, respective Allevo.

“Am ales Allevo, nu numai pe baza istoricului de colaborare, dar si datorita modelului de distributie open source,care nu ne-a fost oferit de catre alti furnizori. Licenta GPL v3 a oferit Raiffeisen Bank Romania un grad complet de control asupra codului sursa al aplicatiei si posibilitatea de a o reoferi oricat de multor clienti ne dorim.”, a spus Laura Cristea, Business Analyst, Raiffeisen Bank Romania.

A adaugat “Echipa noastra a analizat cu deosebita atentie impactul prevederilor regulamentului 260/2012si a aajuns la concluzia ca legiuitorul face obligatorie trimiterea mesajelor de plati de catre corporatii inspre banci utilizand tipul de mesaj pain 001. De aceea echipa Raiffeisen Romania a avut ideea de a crea aceasta solutie care relizeaza o tranzitie usoara si neintrusiva la nivel de client, asigurand in acelasi timp conformitatea cu cerintele reglementarii.”

“A fost unul dintre cele mai interesante proiecte la care am lucrat in ultima vreme, in principal datorita deschiderii de a discuta variante pentru indentificarea celei mai bune solutii nu numai pentru banca, dar si pentru corporatiile care le sunt clienti deasemenea. Ne mandrim cu faptul ca acest proiect reprezinta inca o dovada ca modelul de business pe care il practicam este potrivit si acestei industrii. Daca am fi folosit un model diferit de licentiere, ar fi fost dificil sa gasim o modalitate prin care sa putem oferi aceasta unealta clientului clientului nostru fara a introduce pasi sau costuri suplimentare nenecesare.”, a spus Sorina Bera, CEO Allevo.

Convertorul FinTP SEPA pentru corporatii a primit premiul e-Payments pe 31 ianuarie 2017, acreditand astfel efortul comun al celor doua echipe de a duce acest proiect la bun sfarsit.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)