“Este in regula”, spunea presedintele Iohannis in anuntul facut cu ocazia promulgarii legii darii in plata. Imediat dupa, bancile au inceput sa-si faca calcule, scrie HotNews.ro. Legea era atat de neclara incat nu se stia cat si cum sa provizioneze eventualele dari in plata, potrivit normelor emise de Banca Centrala. Dupa aparitia legii darii in plata, bancile s-au mai gasit in fata unei dileme: cum sa isi provizioneze creditele neperformante care ar putea aparea?

Si atunci bancile au apelat la consultantii mari, membri ai BIG 4, intrebandu-i cum sa procedeze pentru a ramane in limitele legii din acest punct de vedere. Raspunsul consultantului a fost devastator pentru bancheri. “Trebuie provizionate toate portofoliile de credite garantate cu ipoteci, fie ca sunt bune fie ca nu”, a transmis consultantul. In argumentatia oferita , li se mai transmite bancilor ca intrucat orice client poate da in plata, nu se poate estima in niciun fel care credit ramane bun si care nu. Drept pentru care trebuie provizionat tot.

Dealtfel, Raiffeisen Bank, cea care a notificat Statul, a si provizionat 42,5 de milioane de euro pierderi posibile in urma intrarii in vigoare a legii “darii in plata”. Bancile isi vor lua banii “inchizandu-se” pe buget.

Sefii a patru banci l-au avertizat pe presedintele Iohannis ca nu e deloc in regula, ca se incalca tratate bilaterare care pot duce Romania in situatia de a achita de la buget populismele politice. Iar din 17 august, data primei notificari oficiale, ceasul a inceput sa ticaie. Vezi in text cum arata Tratatul care incrimineaza Romania si care sunt scenariile de lucru.

Trimisa in 17 august, notificarea Raiffeisen atrage atentia asupra incalcarii mai multor articole din Acordul de mai sus. O lectura atenta a Acordului indica destul de clar care sunt articolele incalcate. E vorba de alineatele 2 si 3 din Articolul al doilea, dar nu singurele. La articolul 8 e reglementata reglementarea diferendelor, mentuionandu-se ca mai intai se va incerca reglementarea amiabila. Daca nu are loc impacarea amiabila in 3 luni, se merge la o instanta neutra, stabilita de comun acord se apeleaza la justitia interna sau la ICSID. “De regula cam toate ajung la ICSID”, a spus pentru HotNews avocatul Vasile Deleanu, care reprezinta Romania in mai multe procese la ICSID. Deleanu mai avanseaza ipoteza-neconfirmata inca de catre Guvern- ca Ciolos ar putea denunta Tratatul privind protectia investitiilor, asa cum a cerut Comisia inca din iunie 2015. Guvernul inca analizeaza chestiunea si a preferat sa nu se pronunte deocamdata.

In notificarea trimisa mai multor autoritati ale Statului, Raiffeisen Bank propune un termen de 30 de zile pana la care sa aiba loc negocierea intre cele doua parti, termen care este suficient de “strans” ca sa puna autoritatile in miscare. Deocamdata insa, lucrurile avanseaza foarte lent, potrvit HotNews.ro.

Scenariul nr 1.: Statul sa negocieze cu banca/bancile care l-au notificat si sa plateasca sumele cerute
Romania ar trebui sa modifice legea darii in plata si sa plateasca bancii notificatoare despagubirile produse. Ca sa fim expliciti. Adica din banii mei si ai dumneavoastra.

Scenariul nr 2: Statul sa gaseasca o cale prin care, impreuna cu Austria sa denunte Acordul bilateral. Dar ar cam fi cam degeaba. Este relativ probabil sa se intample, dar asta nu rezolva actuala situatie. Suntem sub un acord care isi produce efectele juridice si chiar daca el ar fi anulat, pentru efectele prezente, Statul poate fi tras la raspundere.

Scenariul nr 3: Statul sa nu negocieze, caz in care va ajunge la un tribunal arbitral neutru (cel mai probabil ICSID)
Problema este alta. Potrivit unor lucruri mai actuale, s-ar putea ca instanta de judecata sa nu fie ICSID”, spune pentru HotNews.ro Vasile Deleanu, avocatul Romaniei la ICSID. “Tehnic, acordul este in vigoare. In notificare se avanseaza un termen de 30 de zile pentru a se negocia un tribunal care poate fi cel de la Paris sau Stockholm. Eu nu cred ca acest litigiu va ajunge la ICSID”, mai spune Deleanu.

Daca sa ajunge insa la Curti de Arbitraj, Romania are doar de pierdut, mai scrie Dan Popa pentru HotNews.ro

Citeste materialul integral AICI

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)