Raiffeisen Bank și-a adaptat fluxurile de creditare pentru companii la programul IMM Invest și a aprobat primele 20 de credite, se arată într-un comunicat de presă remis de instituția. Banca are până acum peste 4.500 de solicitări pentru credite IMM Invest. Raiffeisen Bank este unul dintre partenerii principali ai FNGIMM în programul IMM Invest. Programul permite companiilor să ia credite de la bănci cu garanții date de stat și are o valoare totală a garanțiilor de 15 miliarde de lei.

Din analizele preliminare ale băncii pe portofoliul de solicitări de credite IMM Invest, rezultă preferința companiilor mici pentru credite de capital de lucru, în timp ce companiile eligibile de mărime medie își propun să obțină mai ales credite de investiții.

„Lucrăm realmente zi și noapte pentru a putea răspunde solicitărilor pentru credite IMM Invest, în cel mai scurt timp. Știm că în acest fel sprijinim companiile pentru relansarea activității, dar și păstrarea sau crearea locurilor de munca. Din analiza de până acum a dosarelor de credite, există un interes mai mare pentru finanțarea activității curente sau o combinație între capital de lucru și investiții, dar acest lucru era de așteptat, având în vedere cele 2 luni de încetinire sau în unele cazuri, de oprire a operațiunilor. Noi și clientii noștri suntem într-un dialog continuu și într-un proces de învățare, de comunicare și de consultanță reciprocă. Acesta este marele câștig al perioadei pe care o traversăm”, a declarat Raluca Nicolescu, director Aria IMM la Raiffeisen Bank.

“Susținerea producătorilor din România este un obiectiv important pentru Raiffeisen Bank, iar parteneriatul cu IMM Invest este parte a realizării acestuia. În primele zile ale deschiderii programului, am avut peste 260 de companii aplicante dintre corporațiile medii, cu sume solicitate la finanțare de peste 1,2 miliarde de lei. Ne bucură faptul ca cele mai multe dintre solicitări vizează proiecte de investiție, dovada clară a consolidării spiritului atreprenorial în România. Responsabilitatea în alocarea fondurilor statului este de asemenea o prioritate pentru Raiffeisen Bank. Înțelegem nevoia de adaptare a mediului antreprenorial la noua realitate economică și analizăm fezabilitatea proiectelor și modul în care acestea aduc valoare adăugată în domeniul în care activează” a spus Radu Ciocoiu, director executiv corporații medii la Raiffeisen Bank.

Procesul de acordare a creditelor IMM Invest la Raiffeisen Bank poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, pentru ca procesul de analiza depinde de complexitatea afacerilor companiei solicitante. “A fost necesara o perioada de adaptare la procesul de creditare propriu programului, dar acum toate fluxurile pe fiecare tipologie de clienti si tip de credit functioneaza, astfel incat clientii se pot astepta la un numar mare de raspunsuri in urmatoarele zile. De asemenea, suntem in dialog permanent cu clientii si cu FNGCIMM pentru clarificari in dosarele de credit, astfel incat tipul si marimea creditului sa fie cele potrivite pentru fiecare companie in parte”, a adaugat Raluca Nicolescu.

Imediat dupa declararea starii de urgenta in Romania, clientii Corporate si IMM ai bancii au fost contactati pentru a vedea care este situatia lor si pentru a gasi impreuna solutiile potrivite, daca acestea se impuneau. Au fost contactate cu prioritate companiile din industriile cele mai afectate pe termen scurt sau mediu de criza sanitara. Peste 2.500 de IMM-uri au fost deja sprijinite prin amanarea ratelor la credite, prelungirea liniilor de credit sau alte masuri necesare. De asemenea, programul Factory by Raiffeisen, dedicat finantarii start-up-urilor, a fost extins fiind incluse startup-uri care pot aduce o contributie societatii in acesta perioada.

Raiffeisen Bank avea la 31 martie 2020 peste 2,1 milioane de clienti persoane fizice, aproximativ 93.000 de IMM-uri si 5.700 de companii mari si medii. De asemenea, la Raiffeisen Bank lucreaza aproximativ 4.900 de angajati, in peste 350 de unitati in toata tara. Banca are in Romania retele extinse de ATM-uri(770), POS-uri(22.300) si masini multifunctionale (334).

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)