Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

Pentru anul următor, banca centrală previzionează o inflaţie de 3,2%.

Mugur Isărescu – O prognoza care nu arată deloc rau – 2,8% pentru Trimestrul I 2020

“Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată a reintra în interiorul intervalului din jurul ţintei începând cu T1 2020 (2,8 la sută), pe fondul epuizării efectelor şocurilor de ofertă din anul 2019. Ulterior se va plasa pe o traiectorie ascendentă, imprimată de presiunile de la nivelul inflaţiei de bază, dar va rămâne în interiorul intervalului ţintă”, arată BNR.

Incertitudinile vor duce la scăderea economiei

Politica fiscală a și cea a veniturilor, piața muncii, Brexit sau căderea economiei chineze, pe fondul epidemiei de coronavirus, sunt riscuri la adresa inflatie, a declarat Guvernatorului Mugur Isarescu, în prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Incertitudinile sunt legate de aceste teme dar și de procedura de deficit excesiv la adresa României pentru ca, spune Guvernatorul, nu se cunoaște reactia pieței.

Declaratii Guvernator:

“Stam cu arma la picior ca sa nu se strice lucrurile.”
“Politica de control a lichiditatii a functionat foarte bine.”
“Cu politica monetară stăm bine, avem alte probleme cu deficitele gemene.”

“Vom iesi foarte greu din aceasta economie prociclica si nu recomandam o majorare de impozite”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)