Pentru a scapa de datoriile pe care le au in prezent, cei mai multi dintre romani – peste 42% – cred ca solutia cea mai buna este o planificarea mai atenta a cheltuielilor, in timp ce 34% considera ca rezolvarea consta in economii majore. Jumatate dintre participantii la un sondaj cred ca ratele catre banca ar trebui sa aiba intaietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi inregistrati in baza de date a unui birou de credit. Pe lista prioritatilor sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casa (45%) si datoriile la utilitati sau abonamentele telefonice (44%).

Acestea sunt concluziile unui sondaj online comandat de KRUK International, companie de top in industria de colectare a creantelor. Sondajul iVox a fost efectuat in perioada 6-12 noiembrie 2012, pe un numar de 5.681 de respondenti din intreaga tara, ca preambul la Ziua fara Datorii, sarbatorita pe 17 noiembrie.
Datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participantii la sondaj, cele luate de la banca pentru credite de consum, in perioada in care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) si de cheltuielile cu facturile la utilitati si telefonie (18%).
Un roman din trei recunoaste ca bugetul personal s-a inrautatit anul acesta, deoarece a avut mari intarzieri la plata datoriilor. Peste un sfert  dintre cei chestionati isi doresc ca in 2013 sa-si planifice mai bine veniturile si cheltuielile, iar unul din zece vrea sa scape de datorii pana la sfarsitul acestui an, mai arata cercetarea.

 

Romanii, excelenti parteneri. Renunta la tot pentru a-si achita datoriile
Pentru a-si acoperi datoriile, cele mai multe persoane din esantion (33,5%) au declarat ca ar fi dispuse sa renunte mai degraba la cheltuielile dedicate placerilor personale. In topul “sacrificiilor” se afla si diverse cheltuieli precum cadouri, vacante, excursii de weekend : 27% sustin ca le-ar taia de pe lista. La cheltuielile cu tigarile, bautura sau dulciurile ar renunta unul din cinci romani, in timp ce doar unul din zece ar “sacrifica” masina.
“Prin acest sondaj am dorit sa aflam care sunt categoriile de datorii cel mai greu de administrat de catre romani, dar si care sunt platile pe care ei le considera prioritare si solutiile pe care le intrevad atunci cand au probleme cu datoriile. De asemenea, am identificat si asteptarile pe care le au oamenii de la o companie de colectare a creantelor. Faptul ca, daca ar avea datorii, majoritatea respondentilor s-ar astepta de la compania de colectare a creantelor sa le permita plata datoriei in rate convenabile, arata ca abordarea pe care o avem in relatia cu debitorii este cea corecta”, declara Isabela Iacob, Director General KRUK International.

 

In cazul unui exercitiu de imaginatie conform caruia nu ar avea suficienti bani in bugetul familial pentru a plati facturile curente si ratele la credite, majoritatea respondentilor (67%)  s-ar astepta de la compania de colectare a creantelor sa le permita plata datoriei in rate convenabile. De asemenea, in situatia ipotetica in care ar avea datorii foarte mari si ar intampina probleme la plata lor, cei mai multi dintre respondenti (56%) au indicat ca ar simti teama de consecinte.
KRUK International, companie de top in industria de colectare a creantelor, ii invita pe romani sa sarbatoreasca pe 17 noiembrie, pentru al doilea an consecutiv, Ziua fara Datorii – o zi destinata reflectiei asupra bugetelor personale si datoriilor. Aceasta zi poate fi cel mai bun prilej pentru a ne plati chiar si cele mai mici datorii pe care le avem fata de apropiati, dar poate insemna si o ocazie de a lua legatura cu creditorii sau cu companiile de colectare a creantelor pentru a gasi cea mai buna varianta de plata a datoriilor.

O initiativa a Grupului KRUK, Ziua fara Datorii este sarbatorita si la nivel international, nu doar in Romania, ci si in Polonia, din anul 2009, si in Cehia, cu incepere din acest an.

 

Menirea Zilei fara Datorii este de a le reaminti tuturor de obligatiile financiare. Chiar si cele mai mici sume imprumutate de la familie sau de la prieteni sunt bani pe care ar trebui sa ii inapoiezi. Ziua fara Datorii are scopul sa ii indemne sa ia legatura cu creditorul, de exemplu cu banca sau cu compania de colectare a creantelor, si sa stabileasca o modalitate de plata a datoriilor. Este o zi care le aminteste oamenilor sa se concentreze asupra situatiei financiare si ii indeamna sa-si abordeze responsibilitatile in mod diferit.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)