Ungurii cu datorii in franci elvetieni vor fi sprijiniti de guvern. Presa scrie ca Executivul de la Budapesta vrea sa transforme creditele in franci elvetieni, in credite in moneda nationala dupa modelul croat. Adica vom asista la o reducere puternica a ratelor si implicit la pierderi importante ale bancilor.

Vicepremierul ungar a declarat saptamana trecuta ca Guvernul analizeaza un nou program de asistenta a datornicilor in valuta. Bancile din Ungaria ar urma sa suporte pierderi imense, care doar pentru cea mai mare banca s-ar putea ridica la peste 700 de milioane de euro.

Scenariu: cu cat s-ar micsora rata in franci elevetieni, in cazul unei decizii similare in Romania

Daca o masura similara s-ar aplica si in Romania (despre sansa unui astfel de demers vom discuta intr-un alt material), un client al bancii care s-a imprumutat in franci ar putea sa-si transforme creditul la cursul din data semnarii creditului.

Cu alte cuvinte, rata lunara de 500 de franci pentru un credit angajat cand cursul pentru CHF era de 2 lei ar insemna 1000 de lei pe luna, fata peste 1800 de lei cat e acum. Economia ar fi enorma: 80%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)