Moody’s Investors Service a revizuit în creştere, de la ”ba1” la ”baa3” ratingul BCA (de soliditate financiară) atribuit grupului austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI), a confirmat la ”A3” calificativul pentru datoriile şi depozitele pe termen lung, cu perspectivă stabilă, şi la ”baa3” ratingul BCA ajustat, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Acţiunea de rating a fost determinată de evaluarea Moody’s referitoare la îmbunătăţirea solidităţii financiare a RBI, inclusiv performanţa financiară de până la 30 martie 2018 şi aşteptata traiectorie şi aşteptatele implicaţii financiare ale deciziei băncii austriece de a vinde o mare parte din operaţiunile sale din Polonia.

Revizuirea în creştere, de la “ba1” la “baa3”, a ratingului BCA (de soliditate financiară) reflectă opinia Moody’s că RBI a făcut progrese suplimentare în reducerea riscurilor şi poate susţine în continuarea această tendinţă, inclusiv, dar nu în întregime, pe baza anunţatei vânzări a majorităţii operaţiunilor sale din Polonia.

La 30 martie 2018, ponderea creditelor neperformante (NPL) în totalul împrumuturilor brute s-a îmbunătăţit la 5,4%, de la 5,7% la sfârşitul lui 2017 şi 8,7% la finalul lui 2016 (pro forma), o stabilizare suplimentară fiind aşteptată până la 30 decembrie 2018.

Vânzarea creditelor neperformante şi redresarea economică din multe state din Europa Centrală şi de Est (CEE) sunt motoarele cheie ale îmbunătăţirii situaţiei, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al RBI a urcat la 12,8% în primul trimestru din 2018, de la 12,7% sfârşitul lui 2017, iar banca a anunţat că îşi menţine ţinta pe termen mediu, de aproximativ 13%. Vânzarea activelor din Polonia, anunţată luna trecută, ar urma să majoreze acest indice cu 90 de puncte de bază, după finalizarea tranzacţiei, a anunţat grupul austriac.

În România, Raiffeisen Bank oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare pentru aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii. Banca are o reţea de aproape 500 de agenţii în toată ţara, peste 1.140 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de terminale EPOS şi peste 80 de MFM-uri.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)