Băncile din România au și asigură numerarul solicitat în euro, alimentarea fiind constantă pentru că au prevăzut că ar putea exista o cerere mai crescută

Războiul din Ucraina a generat pe piața locală o creștere a cererii de numerar și a tranzacțiilor de schimb valutar, în special pentru moneda unică europeană. Îngrijorați de situația din țara vecină, mulți români au decis să-și asigure sume mai mari de cash în euro pentru a dispune de bani în orice moment. Cererea mare de numerar în euro este susținută și de exodul refugiaților ucrainieni, care după ce ajung în România apelează la bănci și case de schimb valutar pentru a-și asigura disponibilități în numerar.

Asociația Română a Băncilor a transmis publicației BankingNews o declarație oficială, prin care dă asigurări că situația este sub control, instituțiile de credit fiind pregătite să răspundă solicitărilor din partea populației pentru bani lichizi.

”Băncile din România au numerar, atât în lei, cât și în euro, pentru acoperirea nevoilor clienților. Instituțiile de credit s-au organizat să acopere continuu cererea suplimentară determinată de solicitările venite în principal ca urmare a crizei refugiaților din Ucraina. Băncile au și asigură numerarul solicitat în euro, alimentarea fiind constantă pentru că au prevăzut că ar putea exista o cerere mai crescută.

Este recomandabil ca pentru sume mai mari, clienții să efectueze programări pentru schimb valutar/ retragere, astfel de programări fiind uzuale în orice circumstanțe. Orice neliniște cu privire la asigurarea de numerar este total nejustificată. Îndemnăm românii la încredere și responsabilitate și suntem alături pentru soluționarea oricăror eventuale aspecte, la fel cum s-a întâmplat pe toată durata crizei de sănătate.

Sistemul bancar din România este solid și rezilient și funcționează la parametri normali. Comunitatea bancară din România susține finanțarea economiei și a românilor”, subliniază reprezentanții Asociației Române a Băncilor.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)