Romanii au ingrosat randul restantierilor la banci anul acesta, astfel ca numarul celor care nu reusesc sa-si plateasca la timp ratele a ajuns la un nivel record de 739.000 de debitori la sfasitul lunii octombrie, potrivit datelor BNR. Aproape 740 de mii de romani aveau intarzieri de peste 30 de zile la plata ratelor la credite la sfarsitul lunii octombrie, potrivit Biroului de Credit. In octombrie, numarul celor aflati in aceasta situatie a crescut cu 12.000 de persoane.

Comparativ cu octombrie 2011, numarul restantierilor a crescut cu aproape 40.000 de persoane. In urma cu un an circa 700 de persoane figurau pe lista neagra a Biroului de Credit. Valoarea sumelor restante se ridica la 9,1 miliarde de lei la sfarsitul lunii octombrie.

Peste 60% din valoarea datoriilor neachitate la timp se inregistra la creditele in valuta, din cauza deprecierii leului din ultimii ani. in acelasi timp, cele mai multe rate erau neplatite de mai bine de trei luni. Aceasta intârziere se inregistra pentru 70% din valoarea restantelor.

Record de restantieri, in fiecare luna.

In septembrie, unul din cinci clienti cu credite mai mari de 20.000 de lei era restantier, aratau datele BNR, iar valoarea restantelor reprezenta 6,31% din totalul sumelor datorate. In septembrie, numarul  era la cel mai ridicat nivel al ponderii restantierilor din 2000, insa astazi vorbim, de un nou record.

Conform BNR, in luna septembrie, numarul persoanelor care inregistreaza intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor la credite a ajuns la 648.970, cu 21.071 mai multi decat in august, in timp ce numarul restantelor a fost de 956.529, respectiv 1.47 restante pe cap de restantier.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)