Rezervele valutare constituite la Banca Nationala au atins la finalul lunii martie 2012 un nivel record, de 34,6 mld euro, in crestere cu 1,2 mld. euro fata de sfarsitul lunii precedente, jumatate din aceasta crestere fiind determinata de emisiunea de obligatiuni denominate in dolari a Ministerului Finantelor.

Precedentul nivel maxim al rezervelor valutare a fost inregistrat in iunie 2011, de 34,4 mld. euro.

Potrivit BNR, in martie, intrarile in rezerva valutara au insumat 2,22 miliarde de euro, reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor, inclusiv emisiunea de obligatiuni denominate in dolari de 583 milioane echivalent euro.

In acelasi timp, iesirile din rezerva valutara au totalizat 1 mld. euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,15 mld. euro, in scadere usoara fata de februarie, cand a fost de 4,4 mld. euro.

In aceste conditii, valoarea rezervelor internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 martie 2012 a depasit pentru prima data nivelul de 38 mld. euro, plasandu-se la 38.757 milioane euro.

Platile scadente in luna aprilie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 196,8 milioane euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)