Companiile de colectare a creantelor, “recuperatorii” cum le spun clientii, ne spun care este cea mai mare problema din domeniu: debitorii sunt greu de gasit. Jumatate dintre clientii achizitionati nu pot fi gasiti, iar alti 25% nu pot acoperi sumele cu bani sau bunuri, potrivit EOS KSI Romania. Deci, ei se pot baza doar pe 50% din portofoliul cumparat.

“Daca ne uitam la un portofoliu cumparat, jumatate dintre debitori nu sunt de gasit, iar alti un sfert nu au bani sa plateasca, nu detin bunuri, asa ca mai ai 25% din portofoliu cu care incerci sa lucrezi si sa convingi clientii sa plateasca”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, directorul general al firmei de colectare a creantelor EOS KSI Romania, Georg Kovacs.

El spune ca sumele sunt cu atat mai greu de recuperate cu cat datoria este mai veche, arata Mediafax. Debitorii isi permit in general sa plateasca circa 15 euro pe luna catre firma de recuperare, insa comportamentul de plata s-a stabilizat in ultimii ani.

In cazul creditelor ipotecare neperformante, bancile vand usor garantiile executate reprezentand un apartament in Bucuresti sau in marile orase, insa casele sau terenurile din orasele mai mici sau comune se vand foarte greu, iar companiile de recuperare trebuie sa aiba rabdare cativa ani pana la recuperarea banilor in cazul cumpararii acestor creante, potrivit lui Kovacs.

Dureaza cinci ani de la cumpararea unor creante pana la recuperarea banilor.

Piata de colectare a creantelor, formata din 10 companii mari, locale si internationale, si 30 – 40 firme mici si medii, a crescut anul trecut cu 10%, la 260 milioane lei (59 milioane euro), pe fondul procesarii portofoliilor de creante achizitionate. Din totalul pietei, EOS KSI Romania atras afaceri de circa 60 milioane lei, urmata de Kruk, cu circa 30 milioane lei, si Coface, cu aproape 25 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, citate de Kovacs.

Pentru acest an, el estimeaza un avans al pietei de 10%-15%, astfel ca ar putea atinge 300 milioane lei, cresterea fiind generata de pachetele de creante achizitionate ultimii trei ani. “Dureaza cinci ani de la cumpararea unor creante pana la recuperarea banilor. Efectul portofoliilor de credite garantate vandute acum se va simti abia incepand de anul viitor in termeni de crestere a pietei”, a afirmat seful EOS KSI Romania.

Compania a cumparat in acest an doar pachete de credite negarantate. Pe segmentul vanzarilor de creante, Kovacs estimeaza o scadere a volumului de imprumuturi fara garantii din cauza reducerii portofoliilor bancilor, pretul de vanzare pentru aceste creante crescand semnificativ pe fondul perioadei lungi de recuperare a cheltuielilor (peste cinci ani) si a riscului de depreciere la cumparare.

Pe de alta parte, se inregistreaza o crestere in vanzarea volumelor de imprumuturi garantate, atat in retail, cat si pe segmentul corporate, cea mai recenta tranzactie fiind incheiata de Volksbank pentru un pachet de aproape 500 milioane euro.

In ceea ce priveste colectarea de creante, Kovacks spune ca se simte o crestere a volumului in sectoarele telecom si utilitati, insa in sectorul bancar se consemneaza o scadere, din cauza nivelului scazut al activitatii de creditare de pe piata romaneasca. Activitatea de executare silita devine tot mai importanta pe fondul invechirii portofoliilor bancare si al cresterii volumelor de imprumuturi garantate vandute.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)