Pentru ca tot mai multi romani se simt hartuiti de recuperatorii de credite, o senatoare propune impozitarea cu 85% a fiecarei datorii recuperate de aceste companii. Masura le-ar opri avantul, sustin avocatii, in timp ce firmele de recuperare nu cred ca proiectul va fi aprobat.

Initiatoarea spune ca 3 milioane si jumatate de romani sunt in acest moment in procedura de executare silita sau recuperare. Steliana Miron, senator: “Am incercat sa gasim un amendament ca sa venim in sprijinul celor 3,5 milioane de romani care se afla in executare silita. Aceasta initiativa este pentru a descuraja firmele de recuperari creante.”

Bancile au vandut dosarele cu 10-15 % din suma, ca sa scape de imprumuturi neperformante.

Adrian Cuculis, avocat: “Din momentul cesiunii, dobanzile continua sa curga in mana SRL-ului ca si cum ar fi o institutie bancara. Legea care guverneaza activitatea bancara interzice o asemenea activitate”.

Asa ca dobanzile percepute de firmele recuperatoare ar fi ilegale, potrivit avocatilor. Acestia critica si faptul ca prin cedarea unui contract bancar care o astfel de societate, banca incalca dreptul clientului la protectia datelor cu caracter personal.

Executarile silite si recuperarile de creante au crescut cu 50% anul acesta fata de anul trecut. Potrivit cifrelor oficiale, companiile de recuperare au anuntat profituri uriase. Exista insa si recuperatori, putin la numar, care negociaza cu solutii personalizate si reduceri masive, usurand situatia celui indatorat.

 

Sursa: Incont.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)