Datorita cererii reduse de credite, bancile tenteaza clientii prin intermediul unor oferte care promit dobanzi mai mici la refinantare. Astfel clientii cred ca pot indupleca bancherii pentru a acesa credite fara comisioane de analiza si alte costuri zero. Pentru o mare parte a clientilor care au accesat un imprumut sau mai multe in perioada de boom economic de dinainte de 2008, ratele lunare sunt foarte mari, datorita modului netransparent in care bancile au stabilit dobanda si a majorarilor ulterioare, in contradictie cu scaderea puternica a dobanzilor interbancare Robor, Libor sau Euribor.

O refinantare ar trebui sa fie efectuata pentru reducerea costului total al ratelor platite, fara insa ca prin aceasta miscare sa prelungiti in mod nejustificat perioada de creditare. Nu comparati doar rata lunara obtinuta cu cea veche, chiar daca acesta este obiectivul principal, folositi pentru aceasta comparatie indicatorul dobanzii anuale efective sau DAE. La un credit ipotecar, calculati si costul cu evaluarea imobilului si cele legate de inregistrarea ipotecii, aceste cheltuieli trebuie sa fie adaugate la rata lunara, pentru a avea o comparatie corecta. O Refinantare a devenit mai usoara dupa eliminarea comisionului de rambursare anticipata, insa atentie la creditele cu dobanda fixa, platiti in continuare un comision de rambursare de 1% sau de 0.5% daca aceasta are loc in ultimul an in care dobanda este fixa.

Sursa: www.moneycenter.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)